- hirdetés -

Sorozatot készül azokról az orosháziakról, akikre méltán büszkék lehetünk.

A Vinculum Közhasznú Egyesület és Orosháza városi önkormányzata jóvoltából nagyszerű kezdeményezés indult útjának. Egy DVD sorozatot hoztak létre „Orosháza Jelesei” címen,  melynek célja, hogy a városunkból származó, sikereket elért emberek életét és munkásságát bemutassa. De nem akármilyen eszközökkel! A kornak megfelelően egy multimédiás projektet készült el, Csányi László, a Táncsics gimnázium tanárának jóvoltából.

Képek, filmek és szövegek

Az első rész Kaáli Nagy Gézát mutatja be két fő vonalon, hiszen a DVD-ből az életét és a munkásságát is megismerhetik a nézők. A személyes életút egészen az 1498-ig visszavezetett családfától indul a diákéveken át a jelenkorig. A kiválasztható menüpontokban  szerepelnek a Kaáli Intézetek és a Kaáli Alapítvány is. A nézők tehát szabadon bóklászhatnak az információk között, ahol képek, szöveges részek és filmjelenetek (főként interjúk) mutatják be a professzor életét és szakmai sikereit. A DVD-n négy riport szerepel, ebből kettő a Duna Televízió munkája, kettőt pedig a Táncsics Stúdió készített el. A multimédiás projekt lehetővé teszi, hogy lássuk a Kaáli professzor kitüntetéseit, az egykori gimnáziumi tablóképét, a szabadalmaztatott munkáinak egykori terveit is.

Középen Kaáli Nagy Géza mesél (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Középen Kaáli Nagy Géza mesél (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A DVD elkészítése Csányi László munkája, de  segítségére voltak kollégái, valamint az iskola diákjai is, például a borítót is a gimnázium egyik tanulója tervezte.

Az első nyilvános bemutatóra  december 4-én került sor a Táncsics gimnázium aulájában, ahol maga a professzor is jelen volt. A megnyitóbeszéd után Blahó János, a Vinculum elnöke kérdezte Kaáli Nagy Gézát arról –  ahogy megfogalmazták -, ami a DVD-ből kimaradt.

A beszélgetés után a közönség megtekinthette a multimédiás projekt egy-egy részletét is, ami illusztrálta az elhangzottakat. A sorozat első része nagy sikernek örvendett mind a közönség, mind a professzor részéről.

A következő főszereplő, akire méltán büszke lehet a város, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, akiről a második projektet fogják elkészíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.