- hirdetés -

A táncsicsisták színdarabírásban is bizonyítottak.

Az ÖKO-Pannon Kht. és a Kacskaringó Virtustársulat forgatókönyvírói pályázatot hirdetett környezetvédelmi témakörben. A feladat egy egyfelvonásos jelenet elkészítése volt. A Táncsics gimnázium 10. B osztálya Fodor Éva osztályfőnök segítségével jelentkezett a versenyre, és dobogósként került ki a mezőnyből.

Mindenkinek volt ötlete

A színdarab megírásában az egész osztály közreműködött. A Józó Muriel által írt forgatókönyv alapján előadták jelenetüket a diákok az osztályfőnöki órán, és eközben mindenkiből előjöttek az ötletek. Így minden tag hozzátett valamit a saját gondolataiból, és a sok improvizációból megszületett a végleges változat.
A darab egy illegális szemét-lerakóhely mindennapjait mutatja be. Egy riporter és egy operatőr a helyszínre érkezik, ahol megtudják egy ott élőtől, hogy az emberek minden nap egyre több szemetet visznek oda, így egyre inkább szennyezik a környezetüket. A két „idegen”megoldást próbál találni a problémára.

Az első háromban benne vannak

A táncsicsisták a legjobbak között végeztek, így fődíjként jelen lehetnek a Beugró című műsor élő felvételén. És kaptak még egy „ajándékot”. Egy színházi előadás érkezett a gimnáziumba szórakoztatásukra, felvilágosításukra. A Kacskaringó színi társulat „Mi van?” című drámajátékának részesei lehettek november 30-án. Az interaktív drámajáték része egy 20 perces előadás volt, amit három részletben adtak elő a színészek. Minden jelenet után átbeszélték a gimnazistákkal a látottakat, így együtt dolgozták fel a történetet.

Ahogy a diákok látták…

– Az előadás, és az utána lévő beszélgetések nagyon elgondolkodtatóak voltak. Nem igazán tanultunk új dolgokat a környezetszennyezéssel kapcsolatban, inkább annak társadalmi következményeit vizsgáltuk meg, hogy mindez hogyan jelenik meg Misi, a főszereplő szemszögéből. Összességében nagyon érdekes és tanulságos előadás volt, hiszen rávilágított arra, hogy miért érdemes környezettudatosan élni, és mindez hogyan valósítható meg szűk környezetünkben. Egy nagy, megválaszolatlan kérdés végig ott motoszkált mindenkiben: miért van az, hogy a társadalom bár tud a károkról, mégsem törődik vele – tudtuk meg Józó Murieltől, a 10. B osztály tanulójától.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.