- hirdetés -

Az Országgyűlés már évekkel ezelőtt kimondta: mulasztásos törvénysértést követett el.

Mégsem kárpótolták eddig a hozzátartozókat. 1994 óta van napirenden a mulasztás pótlása, de az Országgyűlés pénzhiányra hivatkozva még nem lépett az ügyben.

A Hadigondozottak Országos Nemzeti Szövetségének (HONSZ) orosházi szervezete október 29-én ülésezett,  ahol a  törvényes juttatásról tárgyaltak. A hadiárvák, akiknek a szülei meghaltak a háborúban, vagy évekig orosz hadifogságban voltak, nem kaptak  még csupán egy egyszeri, 50 ezer forintos juttatást. Azok azonban, akik 1994-ben benyújtottak a kárpótlásra igényüket, – abban az esetben, ha ezt időben, záros határidőn belül tették meg, és igénylésük jogos volt –  kaphattak még 400 ezer Ft plusz összeget is. Ezt azonban sokan nem tették meg az idő rövidsége miatt, ezért később a kárpótlás időhatárait megnyitották, így a jövőben is igényelni lehet majd a jogos kárpótlást a hozzátartozóknak.

Minél többen tudjanak róla

Orosházán ez körülbelül 80 embert érint, de ez  nem a végleges szám, hiszen még mindig lehetnek városunkban olyan hadiárvák, akik nem tudnak a térítésről. A HONSZ helyi vezetője, Tószeczki Pál elmondta, hogy bár az Országgyűlés kimondta, jogos követelésről van szó, mégsem látják a megoldást, hiszen még a kárpótlási törvény elfogadása után sem kaptak semmilyen összeget.

A károsultak nem feltétlen számítanak már az egyszeri, 400 ezer forintra, annak is örülnének, ha kisebb összegeket kapnának havi, vagy negyedéves elosztásban, vagy a sok éves húzódzkodás után már azt is értékelnék, ha az Országgyűlés kimondaná, mégsem jogos az igénylésük.  Az országgyűlés  azonban teljesen elzárkózott,  bizonytalanságban hagyva a hadiárvákat.

A károsultak egyelőre semmit sem tehetnek, csak várnak. Gyűléseikkel viszont terjeszthetik a hírt, a törvényt, azt, hogy  megilleti még őket ez az összeg, és így talán azokat is megtalálják, akik nem értesültek még a jogos juttatásról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.