- hirdetés -

A művelődési házban csütörtökön este a színvonalas rockzenéé volt a főszerep.

Rendhagyó közös vállalkozásba kezdett a Petőfi Művelődési Központ és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár: rockvetélkedőt rendeztek a zenekedvelő közönség számára.

A szervezők már hetekkel ezelőtt hozzáláttak a feladatsorok összeállításához, Törköly József könyvtáros koordinálásával fokozatosan összeállt a lexikális tudást és kreativitást egyaránt igénylő kérdések listája.

Nem csak az "örek rókák" szeretik a rockot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Nem csak az "örek rókák" szeretik a rockot (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A vetélkedő meghirdetése után kezdetben még csak lassacskán gyarapodott a jelentkező csapatok száma, de a jelentkezési határidő leteltéig már kilenc háromfős társaság adta le nevezését – sőt a verseny estéjén is akadt még vállalkozó, így végül tíz csapat mérhette össze tudását.

Külön öröm volt a szervezők számára, hogy a tizenévesektől az ötvenes-hatvanas „öreg rókákig” minden korosztály képviseltette magát a népes mezőnyben.

Rock doktor

A feladatok összeállítói a teljesség igénye nélkül igyekeztek feldolgozni az elmúlt ötven esztendő jelentősebb irányzatait a popzenétől a punkig, felvillantva jellegzetes külföldi és magyar előadókat a Beatles-től a Kaukázus zenekarig.

A zsűrielnöki tisztet valódi szaktekintély látta el, az Orosházához ezer szállal kötődő Pleskonics András (alias dr. Rock), aki a Szegedi Tudományegyetemen évek óta vezet nagy sikerű rocktörténeti kurzusokat.

A másfél órásra tervezett vetélkedő végül két és fél órásra duzzadt, de ezt senki nem bánta igazán, szemmel láthatóan a játékosok és szervezők is élvezték a játékot. A hagyományos feladatokat – zenék, lemezborítók és videók felismerése, totók, villámkérdések – látványos és szórakoztató próbatételek színesítették.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga
A zsűrinek nem volt könnyű dolga (klikk a képre)

Az Activity-jellegű feladványok már az est kezdetén megalapozták az oldott hangulatot, itt ismert dalcímeket kellett lerajzolniuk-elmutogatniuk a játékosoknak.

Az est csúcspontjának azonban mindenképpen a karaoke-feladat számított, ahol több színpadra érett produkciót is kiemelt a zsűri, akik természetesen nem csak az énekteljesítményt, de a bemutatott show-elemeket is értékelték.

A(rock)érmesek

Végül szoros küzdelemben alakult ki a végeredmény, ám ezen a hangulatos estén nem csak a díjazottak, de a remek zenéknek köszönhetően minden résztvevő nyertesnek érezhette magát.

1. helyezett: Akantisz Tamás, Magyarfalvi Péter, Mareczky Béla
2. helyezett: Marton Zita, Szilágyi Melinda, Sóki Rudolf
3. helyezett: Kerekes János, Balla Lajos, Kiss Sándor

A rockvetélkedő végeztével folytatódott a múlt hónapban megkezdett klubkoncert sorozat, melyet a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) támogatásával a helyi Zenész Klub szervez. Ez alkalommal a tótkomlósi Spectrum Blues Band lépett színpadra. A zenekar már jól ismert az orosházi közönség körében, a trió ez alkalommal is a megszokott minőségben szolgáltatta az igényes blues- és rockmuzsikát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.