- hirdetés -

Alaposan megtréfált minket az időjárás. A hirtelen jött őszi-téli idő fontos feladatokat ad a közlekedőknek. Hó még nincs, de nem árt felkészülni.

Nagyot fordult a világ – mondhatnánk ezúttal az időjárást szemlélve. A múlt héten még napfürdőztünk és bosszankodtunk, miért is van ilyen meleg. Októberben klímát? Ma már persze visszasírjuk a napsütéses órákat. Az esős, szeles idő komoly károkat is okozott és még nincs vége: jönnek a mínuszok és a havazás is.

Mindez a közlekedőket is fontos feladatok elé állítja. Sokan már csörgették a szerelőket, váltani akarnak a téli gumira, de az utakon is nagyon figyelni kell. Balesetek ugyanis könnyen történnek. Erre hívja fel a figyelmet a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság is.

Kevesebb a baleset

Közleményükből kiderül, hogy Békés megyében idén – 2001-hez képest – 13 %-kal mérséklődött a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, és 19-el kevesebb halálos kimenetelű baleset történt, ami 46 %-os csökkenést jelent. Ez azt jelenti, hogy Békés megye jó „úton” halad, de előttünk van még az őszi-téli időszak, amely közlekedési szempontból nagyon sok veszélyt rejt magában.

Az egyre rövidülő nappalok, az egyre gyakoribb korlátozott látási viszonyok a láthatóságra hívják fel a figyelmet. Fontos, hogy a járművek – ide értve a kerékpárokat is – rendelkezzenek az előírt világító berendezésekkel, és azok megfelelően működjenek is. Kerékpárosoknál, gyalogosoknál nagyon hasznos lehet a láthatósági mellény, amely lakott területen kívül, sötétben és korlátozott látási viszony között kötelező is.

Gyermekeink védelmében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Gyermekeink védelmében
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az öv életet menthet

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket. Éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan útviszonyokkal találkozhatunk, melyek a „nyári” vezetési stílustól lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek. A biztonságos vezetés egyik legfontosabb tényezője a helyes sebesség megválasztása.

Az őszi-téli időszakban nagyobb gondot kell fordítanunk a járművek műszaki állapotára, a biztonsági berendezések üzemképességére, használhatóságára. Át kell vizsgálnunk a fékeket, a gumiabroncsok állapotát, az ablaktörlő, a fűtőrendszer működését.

Nagyon fontos a téli gumiabroncs, amely lágyabb összetételénél és mintázatánál fogva megfelelő tapadást biztosít, irányítható marad az autó, jelentősen csökken a fékút.

Ne feledjük azonban, hogy a létező legtökéletesebb technikával, biztonsági berendezésekkel felszerelt jármű és a szabályos közlekedés mellett is érhet minket sajnos baleset. Ezért nagyon fontos a biztonsági öv, és gyermek esetén a biztonsági gyermekülés használata.

Mindenkit hazavárnak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.