- hirdetés -

Ifj. Hering Zoltán műsorán: Bach, Mozart, Liszt, Schubert és Dubussy darabjai.

Fortissimo címmel október 17- én 18 órától  ifj. Hering Zoltán zongoraestje lesz a Művészetek Házában. A szombati esti koncertről és a zenéhez való viszonyáról faggatta az OrosCafé.hu a fiatal zongoristát.

091013_ifj_hering_zoltan_zongora
Ifj. Hering Zoltán választott hangszerével

– Érettségi után, bő 3 éve kezdtem el zongorázni tanulni magán úton, egy zongoratanárnő segítségével. Mindig is érdekelt a zene, s főként a zongora csodálatos világa, de 18 éves koromig csak halogattam, ám ekkor hozzákezdtem a tanulásához. Pontosabban eleinte csak magamtól gyakorolgattam.

– Vannak-e olyan darabok, melyek a szívéhez közel állnak?

– Kedvenc műveim a romantika korához fűződnek, így Schubert, Chopin érzelmesebb darabjai, továbbá Liszt briliáns művei. A legkedveltebb számomra pedig Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, mely talán az első olyan mű volt, ami igazán megfogott. Persze kár kiemelni párat, hisz olyan sok nagyszerű zeneszerző van, s remek darab!

– Mit jelent Önnek a zene?

– A zenében úgy gondolom, nagyon fontos szerepet tölt be a komolyzene műfaja, nem hiába közkedvelt bizonyos darab már esetenként több száz éve! A zongora pedig remek eszköze ezen értékeket újra és újra megszólaltatni.

– A zongorázás területén elért eredményei közül mire a legbüszkébb?

– Talán abból kifolyólag is, hogy nem túl régen tanulom a zongorázást, kevés helyen volt szerencsém játszani. Idén januárban Békéscsabán a Szülőföldünk Békés Megye Amatőr Művészeti Fesztiválon arany minősítést szereztem, s a zsűriben nem kisebb klasszis is szerepelt, mint Tóth Péter zongoraművész, akivel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Legutoljára júniusban léptem fel Gyulán a 24 órás zongoraverseny keretében. Az október 17-ei koncert egy remek lehetőség, hogy az orosházi közönség is megismerjen. A darabokat is próbáltam úgy összeválogatni, hogy ki-ki megtalálja közöttük a kedvére valót, továbbá saját átirattal is készültem, mely közönség előtt csak most fog másodjára megszólalni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.