- hirdetés -

Lakástulajdonosból bérlővé válhat az adós, ha nem tudja fizetni tartozásait. Elméletileg.

Nem sokan bízhatnak abban, hogy saját lakásukban maradhatnak, ha nem tudják fizetni a lakáshitelüket. Pedig ezt a lehetőséget kínálja fel a júniusban elfogadott lakáshitelesek védelméről szóló törvény. A törvény elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, azokra a lakásokra, melyeket tartozás miatt elárvereznek. Az adós kérheti az önkormányzattól, hogy korábbi lakását bérbe vehesse. A törvény azt a célt szolgálná, hogy ne kerüljenek utcára az eladósodott emberek.

A Magyar Fejlesztési Banktól kedvezményes hitelhez juthatnának az önkormányzatok, ebből fedezhetnék a lakásvásárlást. Csakhogy a jelenlegi helyzetben erre már egyáltalán nincs pénzük, a hitel költségeit sem tudják vállalni. Már így is jelentős hitelállománnyal rendelkeznek, ennek kamataival is számolni kell.

Orosháza sem kivétel

A Parlament tavaszi ülésszakán a Fidesz javasolta, hogy a költségvetésből 5 milliárd forintot különítsenek el erre a célra, tehát ne az önkormányzatokat terheljék egy újabb hitellel. A kormány azonban nem támogatta a javaslatot, vagyis maradt az eredeti elképzelés, mellyel úgy tudjuk, eddig egyetlen önkormányzat sem élt.

Orosháza is igen feszes költségvetéssel dolgozik, s a helyzetet az önkormányzati szférából történő forráskivonás sem könnyíti. A törvény kínálta lehetőséget hétfőn tárgyalta a Mezőgazdasági, Ellátási és Lakásügyi bizottság. A témában a pénteki testületi ülésen tájékozódnak a képviselők.

A vállalhatatlan pluszterhek miatt – hasonlóan a többi önkormányzathoz – Orosháza is elutasítja a lehetőséget. Az előterjesztésben megfogalmazottak szerint, a jelenlegi feltételek mellett az önkormányzat „elővásárlási jogát nem tudja gyakorolni”. A bajbajutottak így erre a mentőövre sem számíthatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.