- hirdetés -

…görbüljön a gyereknek.  Utánajártunk, mit kell tudni az autóba szerelhető gyermekülésekről. Apropót adott erre egy rendőrségi ellenőrzés is.

A gyermekbiztonsági rendszereket is ellenőrizte a rendőrség az elmúlt napokban, egy átfogó kampány keretében. Hevenyészett közvélemény-kutatásunk azt mutatta: sok kérdés van a körül, hogy mekkora gyermeket miben kell szállítani az autóban. A szülők véleménye, és a törvények sokszor nem egyeznek, lássuk a szabályokat!

Az első ülésre 150 cm-nél magasabb személy ülhet, gyerekülést csak akkor helyezhetünk, ha a légzsák ki van kapcsolva!

Mindegyik gyermekülésre érvényes, hogy január elseje óta csak az felel meg az előírásoknak, amelyiken a jelölésben szerepel az E betű, és az ezt követő szám 03, vagy 04-gyel kezdődik.

Biztonságban ülnek benne (fotók: Kecskeméti Krisztina)
Biztonságban ülnek benne (fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rögzítés szempontjából kétféle lehet: az egyik maga a gyermekülés, teljes üléskagylóval, saját biztonsági övvel (integrált), és az ülésmagasító, amelyet az autó biztonsági övével lehet rögzíteni, de minden esetben van olyan része, amely tartja a kis utas fejét, oldalmerevítővel. (A sima hungarocell lap nem megfelelő!)

Csoportok és kilogrammok

Testsúly szerint a 0 és 0+ csoport a 10 kg illetve 13 kg alatt ezek a babahordók, saját biztonsági övvel, amelyben CSAK a menetiránynak háttal lehet szállítani a gyereket.

I. csoport (9-18 kg között): néhány fokozattal dönthető gyermekülésről van szó, amelynél fontos figyelni arra, hogy a saját biztonsági övhöz tartozó csatot a kicsi ne tudja kikapcsolni. Kiegészíthető nyaktámlával is.

II. csoport (15-25 kg között): a gyerekülés és az ülésmagasító kombinációja, sokba közülük csak az autó biztonsági övével lehet bekötni a gyereket. Több olyan modell is kapható, amelynek háttámlája emelhető, később levehető.

III. csoport (22-36 kg között): ezek az ülésmagasítók, leszerelhető háttámlával, vagy anélkül. Hátrányuk, hogy háttámla hiányában oldalirányú védelme nincs a gyereknek.

Használtat ne!

Természetesen vannak olyan ülések, amelyek több csoportot is lefednek, választásnál mindig a biztonság legyen az elsődleges szempont. A szakemberek szerint használt ülést ne vásároljunk, mert esetleg hajszálrepedések lehetnek benne, amire éppen balesetnél derül fény, és nem védik meg gyermekünket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.