- hirdetés -

Az orosházi születésű és ma is városunkban élő Volencsik Zsolt 2015. októbere óta a siófoki székhelyű Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója. A vízügyi szakembert arról kérdeztük, milyen hatása van a koronavírusnak az ivóvízre és a szennyvízre, biztonságban vagyunk-e ezen a téren?

Négy és fél évvel ezelőtt nevezték ki Volencsik Zsoltot a DRV Zrt. vezérigazgatójának. Az ország területileg legnagyobb víziközműcége közel 2000 főt foglalkoztat, hat megyében, köztük a Balaton és a Velencei-tó teljes területén több, mint 800 ezer ember ivóvízellátását biztosítja. Ezen kívül 211 településen közel 620 ezer ember számára gondoskodik a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról. Az orosházi születésű szakembert többek közt az ivóvíz esetleges veszélyeztetettségéről kérdeztük.

Terjedhet a koronavírus ivóvízzel?

– Technológiai folyamataink szavatolják, hogy a különböző helyekről, például a Balatonból kitermelt vizet nem veszélyezteti a koronavírus. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól a hiteles tájékoztatás biztosítására kért és kapott állásfoglalás szerint ugyanis a SARS-CoV-2-t egy burok veszi körül.

Ez az alkalmazott vízkezelő szerek hatására megsérül, a vírus elveszti fertőzőképességét. Így mindenkit megnyugtathatok: tudományosan bizonyított, hogy a csapvíz a koronavírus járvány időszakában is biztonsággal fogyasztható.

Mi a helyzet a szennyvízzel?

– Az ilyen jellegű szennyezésekkel szemben a hazai ivóvízbázisok védettek, a víziközműszolgáltatások és a hatóságok emellett rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a szennyezéstől.

A hatóságok rendszeres ivóvíz- és szennyvízvizsgálatokat végeznek. A képen a Siófoki Szennyvíztelep látható (Fotó: Kurka Géza)

Milyen gyakran végeznek ilyen vizsgálatokat?

– A DRV öt laboratóriumában tavaly közel 218 ezer ivóvíz-, valamint több mint 46 ezer szennyvízvizsgálatot végeztek a szakembereink, országosan pedig évente átlagosan közel 900 ezer készül.

A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer Magyarországon, ami bármikor elérhető, biztonsággal fogyasztható és gazdaságos, emellett környezetbarát. Felesleges tehát PET-palackos italokat hazacipelni, fogyasszon mindenki bátran csapvizet!

Az ivóvizet szolgáltató cégek a járvány idején is zavartalanul működnek?

– Országszerte körülbelül 21 ezer fő dolgozik az ágazatban folyamatosan, a nap 24 órájában, annak érdekében, hogy a lakosság és a gazdaság szereplői részére üzembiztosan szolgáltassunk. Létfontosságú rendszereket üzemeltető cégek vagyunk, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban az első vonalból, az Operatív Törzs felé is naponta jelentést adunk, tevékenységünket a kirendelt tisztek is segítik. Elsők között, a vészhelyzet kihirdetése után különleges, úgynevezett pandémiás vezénylési munkarendre állítottuk át a teljes szervezetet.

Folyamatosan figyeljük az eseményeket és a döntéseket gyorsan meghozzuk. Felkészültünk rá, hogy a kritikussá váló helyzetben is megvédjük a munkavállalóink egészségét, csökkentsük a járvány terjedését és folyamatosan fogyasztóink rendelkezésére álljunk.

Kiemelt képen: Volencsik Zsolt, a DRV Zrt. vezérigazgatója

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.