- hirdetés -

Újabb arckép és névtábla került fel a Táncsics Mihály Gimnázium aulájának falára, a Primus Inter Pares felirat alá. Az iskola Öregdiák Baráti Körének huszonötödik elismerését Németh József, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a matematika tudományok doktora kapta egykori alma materétől példaértékű életútjáért.

Németh József illusztris társaság tagja lett november 14-én. Mások mellett, dr. Bártfai György, dr. Kaáli-Nagy Géza, Gabányi Géza, dr. Gulyás Olga, Véha Antal portréi mellé helyezték el az övét, mint olyan egykori diákét, aki példaképül szolgálhat a jelen generáció számára is.

A díjátadóra kollégák, barátok, tanítványok, családtagok, tisztelők gyűltek össze, akiket Blahó János igazgatót követően Bojtor István, Orosháza alpolgármestere köszöntött. Elmondta, az ünnepelt szerint egy tanár három legfontosabb tulajdonsága a lelkesedés, a szenvedély és humor.
– Különösen szép ez a gondolat azért is, mert kitűnik belőle, hogy a professzor úr elsősorban tanárként tekint önmagára és csak utána matematikusként. Meg kell említenem Urszuly János nevét, aki a gyermek Németh Józsefben meglátta a tehetséget és szorgalmazta a továbbtanulását. Aztán már itt, ennek az iskolának a falai között Győrös Gyula hatására fordult a matematika felé. E tanárok éppen úgy segítettek neki tanulmányai során, mint ahogyan ő is segítette szeretett diákjait megérteni és megszeretni a matematikát, valamint a tanári pályát – fogalmazott Bojtor István hozzátéve, a professzor személyisége, humora, alázata és lelkesedése mindenkiben nyomot hagy.

Az egykori tanítvány, Nagyné Dömötör Márta saját élményekkel is színesítve mutatta be dr. Németh József pályáját (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hogy ez a nyom mennyire mély, arról az ünnepelt kollégája és barátja, a szintén Primus-díjas dr. Szilassi Lajos villantott fel néhány részletet.
– Matematika szakkörön ismertem meg őt, és hiába volt alsóbb éves, feltűnt, hogy milyen kristálytisztán és mekkora vehemenciával tudja előadni azokat a feladatokat, amelyeket megoldott – emlékezett vissza a 14-15 esztendős Németh Józsefre. – Később, az egyetemen szobatársak voltunk és már akkor mondtuk a többiekkel, hogy egyértelműen tanáregyéniség, aki később többet tett le az asztalra a tanárképzésben, mint pályatársai jelentős része – emelte ki Szilassi Lajos.

Ennek alátámasztására volt tanítványok Németh Józsefről írott gondolatait idézte. Olyanokat, mint „A mai napig sok erőt merítek abból, ahogyan a tanár úr viszonyul a tanításhoz”, vagy egy másikat, miszerint „Megtanultam a szakmai precizitást, ami azóta is nap mint nap visszaköszön a tanári munkámban”.

A sort hosszan lehetett volna folytatni, a díjátadó hagyományai azonban Szilassi Lajost is kötötték, így az ünnepelt életútját bemutató rövid prezentációt követően Koszorús Oszkár díszpolgár vette át a mikrofon, felolvasta a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiák Baráti Körének határozatát és átadta az elismerést Németh Józsefnek. Portréját és névtábláját dr. Körmendi János helyezte el a Primus-díjasok falán.

A hagyományoknak megfelelően Koszorús Oszkár helytörténész, díszpolgár adta át a kitüntetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A megható pillanatokat követően a professzor elmondta, számos díja közül a hallgatók által megszavazott Aranykréta-díj mellett ez a legkedvesebb.
– A legtöbbet a pályámon a gimnáziumtól kaptam. Egy tanyasi iskolából jöttem ide, nem is akartam továbbtanulni, Cinkuson szerettem volna maradni és azt hittem, nem érzem majd jól magam itt, de már elsőben megtaláltam a helyem. Rengeteget adott nekem a Táncsics, és nagyon jól esik az elismerés. Eddig is szívesen jártam ide, ezután pedig még nagyobb örömmel jövök – fogalmazott sokak kedvenc és meghatározó tanára, dr. Német József, aki a díj átvétele után kiemelte: a tanár az örökkévalóságnak dolgozik, hiszen sosem tudhatja, hol és mikor köszön vissza a hatása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.