- hirdetés -

Generációk ösvénye címmel megjelenő sorozatunkban a Táncsics Mihály Gimnázium kiemelkedő eredményeket elért egykori és jelenlegi diákjaikat mutatjuk be. A sorozat keretein belül ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Élettani Tanszékének kutató biológusával, dr. Szabó Renátával ismerkedhetnek meg.

Szabó Renáta Orosházán született, általános iskolai tanulmányait is itt végezte, majd a Táncsics Mihály Gimnázium biológia szakára nyert felvételt. Már akkor tudta, hogy a későbbiekben is hasonló irányba szeretne továbbtanulni, hiszen nagyon szerette a tantárgyat.
– A gimnáziumi éveim alatt a Magyar Vöröskereszt tagjaként második helyezést értünk el az Országos Csecsemőgondozási Versenyen, melyre a mai napig jó szívvel gondolok vissza. A biológia és a latin nyelvi alapok hatalmas előnyt jelentettek az egyetem első éves kurzusai során, emlékszem, hogy a vizsgaidőszakot is nagyon hamar befejeztem – idézte fel diákéveit.

Másodéves korában szakdolgozati helyet kellett választania, ami addigi tanulmányainak megfelelően az élettanhoz kapcsolódott. Elmondása szerint nagyon jó kutatócsoportba került, ahol minden támogatást megkapott témavezetőitől. Jelenleg is a kutatócsoport tagja, a tanulmányi és kutatási eredményeinek köszönhetően rengeteg ösztöndíjjal gazdagodott, többek közt a Köztársasági Ösztöndíjat és a Szeged Városi Ösztöndíjat is elnyerte.

Az élettan területén folytatta tanulmányait a Táncsics Mihály Gimnáziumban töltött évei után Szabó Renáta

– Örökké emlékezetes marad a diplomaosztóm napja, amikor a diplomám mellett Szörényi Levente zeneszerzőtől vehettem át a Sófi József Ösztöndíjat, valamint kitüntettek az SZTE TTIK kiváló hallgatójaként is – tette hozzá.

Következhetett a doktori képzés, ahol a kardiovaszkuláris farmakológia területén folytatta kutatásait (a szív- és érrendszeri betegségek prevenciós és terápiás lehetőségeit vizsgálták). Munkája során a biológia-, orvos- és sportélettani tudományok jeles képviselőivel dolgozhatott együtt, az elért eredményekről hazai és nemzetközi folyóiratokban számoltak be, melyre nagy elismerésként tekint.

A képzés során munkáját újabb elismeréssel, Magyar Tudományos Akadémia díjjal jutalmazták. 2017-ben szerezte meg doktori fokozatát „summa cum laude”-minősítéssel, jelenleg is több pályázati témában folytat kutatásokat, valamint magyar és angol nyelvi egyetemi oktatásban is részt vesz.
– Úgy gondolom, hogy a kitűzött céljainkért a lehető legtöbb energiabefektetéssel érdemes küzdenünk, hiszen az előbb-utóbb biztosan megtérül. Szerencsésnek mondhatom magam, rengeteg támogatást kaptam a családomtól, egykori gimnáziumomtól, így eljuthattam a céljaim megvalósításig. A munkám egyben a hobbim is: imádom, amit csinálok, egy jó környezetben, és jó csapatban dolgozhatok – mesélte lelkesen.

Mint mondta, mindig is kereste az új kihívásokat, ennek megfelelően továbbra is vannak hosszú távú tervei, angol nyelven is szeretné elmélyíteni az élettudományok területén szerzett tudását. Ezért szeptembertől ismét visszaül az iskolapadba, az Orvostudományi Kar egészségügyi szakfordító-tolmács szakán folytatja tanulmányait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.