- hirdetés -

Komoly változások jöhetnek a BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint a mindennapi bankolásban és a leggyakrabban felszámított banki díjaknál. A kilátások az olcsóbb bankolás irányába mutatnak.

Napirendre kerülhet a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlése, amely komoly szerepet játszott eddig a banki díjak emelkedésében. A hivatalos adatok szerint ugyanis a hat évvel ezelőtti, 2013-as szinthez képest mintegy 50 százalékkal emelkedett a pénzügyi szolgáltatások díja. Az illeték eltörlésével ezek a szolgáltatások olcsóbbá válhatnak.

A BankRáció.hu szakértője, Trencsán Erika szerint 2019-ben a 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű átutalásoknál már eltörölték az illetéket, ám ezt még nem minden bank díjszabása követte el. A lakossági ügyfelek számára is olcsóbbá válhat a bankolás, ha a tranzakciós illetéket teljes egészében eltörlik és ezt megjelenítik a bankok díjaiban is.

– Mérföldkő lesz az idei év a lakossági bankolás szempontjából, hiszen januárban megkezdődött az azonnali átutalási rendszer tesztelése a bankokban. Ez várhatóan júliustól indulhat el élesben. Ennek a rendszernek a segítségével a 10 millió forintos lakossági átutalások azonnal, egészen pontosan 5 másodperc alatt érkeznek majd meg. Ez a megoldás szintén segítheti a készpénzmentes forgalom növekedését – derült ki a BankRáció.hu beszámolójából.

A mindennapi bankolás árának változásáról egyenlőre korai lenne előrejelzést adni, mert az azonnali átutalások konkrét díjairól még nem lehet sokat tudni és a pénzügyi tranzakciós illeték búcsújáról sincs konkrét döntés. A jelenlegi kilátások szerint mindenesetre alacsonyabbak lehetnek a banki díjak. Az azonnali átutalási rendszer bevezetése és a pénzügyi tranzakciós illeték esetleges jövőbeli eltörlése jó alkalmat adhat a lakossági ügyfeleknek arra, hogy az újdonságok fényében válasszanak maguknak bankot a következő időszakra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.