- hirdetés -

Magyarországon, ezen belül Békés megyében is tombol a nyár hetek óta, azonban érkezik a hidegfront, amely heves zivatarokat tartogathat. Figyeljük magunkra és egymásra.

A szinte elviselhetetlen hőséget sokan vízparton próbálják átvészelni vagy árnyékba, légkondicionált helyiségekbe húzódnak. A beton ontja magából a forróságot, a közlekedők és a járókelők pechére, bár az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. folyamatosan locsolja az utakat. A hőmérséklet 35 fok fölött is járt már, ami nem sokat változik, hiszen a héten is marad a 30 Celsius körüli hőség, csak mindezt záporok, zivatarok tarkíthatják.

A meleg továbbra is tartósnak bizonyul (Fotó:Rajki Judit)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, ma az Alföld nagyobb részén még 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, de holnapra egy hidegfront hatására ott is mérséklődik a meleg. A keddi zivatarokat elsősorban viharos 70-90, néhol ezt meghaladó széllökések, felhőszakadás 20-30 mm esővel és kisebb eséllyel jégeső 1-2 centis darabokkal is kísérheti, még szerdán a legjellemzőbb kísérőjelenség az intenzív csapadék lehet.

Orosházán kedden a 35 fok körüli maximumhoz zápor, zivatar csatlakozhat 17 km/órás széllökésekkel. Éjszaka minimum 16 Celsius fokig hűlhet majd a levegő. Az esős időjárás szerdán is folytatódni látszik, hiszen az előrejelzések szerint a 31 fokos csúcs mellett, villámlással és széllel járó zivatarral számolhatunk, illetve este 16 Celsius fok körüli hőmérsékletre.

Csütörtökön és pénteken a nappali hőmérséklet 31 Celsius fok körül alakul, este 16-19 fokig hűlhet a levegő. Csapadék nem valószínű, csak pénteken fordulhat elő kisebb záporeső. Az előrejelzések alapján a hétvégén 33 fokig melegszik majd az idő, kis csapadékra szombaton számíthatunk. Szombaton és vasárnap estére is meleg marad az idő, mindössze 19 Celsius fokig hűlhet a levegő.

Hidegfront érkezik hazánkba, csapadékkal is számolnunk kell (Fotó: Rajki Judit)

A meleg napokban figyeljük a magas UV-B sugárzásra, használjunk fényvédő krémet, megfelelő öltözéket, illetve lehetőség szerint, szemünk védelme érdekében viseljünk UV szűrős napszemüveget.
A fronthatások erősek lehetnek a héten, ezért nagyon fontos, hogy különösen figyeljünk magunkra és embertársainkra is. A frontokról írt cikkünk itt olvasható.

A mai napon elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt Békés, Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Felhőszakadás miatt pedig Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében.

Heves zivatar miatt citromsárga figyelmeztetést adtak ki Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar,
Heves, Nógrád, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, még narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.