- hirdetés -

Ünnepélyes keretek között adták át a Dél-békési Étkeztetési Centrumot július 31-én Orosházán. Augusztus 1-jén már élesben működik a népkonyha, ahogy a szlogen is tartja, a rászorulók nemcsak ingyen ételt, hanem szeretetet is kapnak első körben a térség hat településén.

Augusztus elsejével Orosházán, Mezőkovácsházán, Tótkomlóson, Gádoroson, Nagybánhegyesen és Pusztaottlakán kezdi meg működését a Dél-békési Étkeztetési Centrum szociális szolgáltató a Magyar Pünkösdi Egyház Humán Szolgáltató Központja fenntartásában. Orosházán a Bocskai utca 1. szám alatti épületben hétfőtől péntekig minden rászoruló meleg ételhez jut.

Bodorló Borbála a Közösségi Misszió vezetője beszédében kiemelte, az egyházi szervezet társadalmi szerepvállalása kiemelten fontos a szociálisan rászorulók felé (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

A mindennapi meleg étel sokunknak természetes, viszont akadnak olyanok, akiknek ez nem adatik meg – mondta az átadóünnepségen Dávid Zoltán polgármester. Hozzátette, a város vezetése kiemelt feladatának tekinti a szociálisan rászoruló lakosok segítését.
– A lakhatási támogatások mellett további támogatásokkal is igyekszünk könnyíteni a helyzetükön, jelentős forrásokat fordítva embertársaink megsegítésére. Tudjuk, hogy ez szükséges, és jó szívvel segítünk, amikor csak tudunk. Nagyon örülök, hogy tovább bővül a paletta, és a Humán Szolgáltató Központ Budapest öt pontja mellett Orosházán is elindítja a népkonyha szolgáltatást – mondta a polgármester.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója kiemelte, megyeszerte szükséges az ilyen célú megmozdulás (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Hosszú hónapok egyeztetése előzte meg a centrum létrejöttét. A napi egyszeri ingyenes meleg ételt biztosító szolgáltatást a főváros több kerületében már működtető központ együttműködik a térség komplex fejlesztését célul kitűző Dél-Békés Jövőjéért Szövetséggel, a kistérségi társulásokkal, önkormányzatokkal. Közös munkával, együttes erővel, felismerve a szolgáltatás jelentőségét, teljes támogatás övezte az engedélyeztetési munkálatokat. A Calendula Szövetség, a térség polgármesterei az ötlet mellé álltak, majd elkészült egy 5000 embert érintő felmérés, amiben a válaszadók 80 százaléka úgy ítélte meg, hogy szükség van a szolgáltatásra. Ezt követően keresték meg az egyházakat, és jött létre a Magyar Pünkösdi Egyház szerepvállalása.

A keddi ünnepélyes átadón a térség országgyűlési képviselője, Simonka György úgy fogalmazott, sokaknak tűnhet ez egy újabb fejlesztésnek, egy újabb szalagátvágásnak, azonban részéről érzelmi okai is vannak a centrum létrejöttének. Elmondta, gyermekként előfordult, hogy családjával éheztek, a nehéz időszak emléke késztette arra, hogy határozott lépéseket tegyen az étkeztetési centrum megvalósításáért.

Gyermekként előfordult, hogy családjával éheztek (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

– Szerencsére ma már Dél-Békésben is nagyon sok fejlesztés, átadás történik, de a mostani teljesen más. Ezt csak az tudja, aki megtapasztalta, milyen korgó gyomorral ágyba bújni, kiszolgáltatottnak lenni. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy megnyitja kapuit a rászorulóknak napi egyszeri ingyenes meleg ételt biztosító népkonyha, és bár sokan támadták ezt a kezdeményezést is, minket ez sem tántorított el. A komoly szakmai hátteret nyújtó egyházzal, a Calendula Szövetséggel, szakembereinkkel mindent megteszünk a folytatásban is azért, hogy ahol igény mutatkozik rá, kialakítsuk a segítségnyújtásnak ezt a formáját – nyilatkozta lapunknak az országgyűlési képviselő.

Megtudtuk, a meleg ételt Orosházán készítik el, és onnan szállítják el a további öt településre, ahol hasonló egységeket alakítottak ki. A hosszú távú cél a népkonyha szolgáltatás biztosítása újabb dél-békési településeken is, erre vonatkozóan már elindultak az igényfelmérések és egyeztetések.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.