- hirdetés -

Hétfőtől ismét számíthatnak nyaranta megszokott és kedves elfoglaltságukra a gyerekek. Elindult a játszóház a gyermekkönyvtárban.

Már több, mint húsz éve, hogy útjára indult ez a ma is töretlen népszerűségnek örvendő nyári könyvtári elfoglaltság. A cél az indulás óta mit sem változott: Kreatív, hasznos időtöltést biztosítani a gyerekek számára. Közösségben, jó hangulatban tölteni a nyári szünidő délelőttjeit.

Kiss Márta gyermekkönyvtárossal, a játszóház első napján beszélgettünk , miközben a gyerekek alkottak.
– A játszóház indulásának idején is – csakúgy, mint mostanában – sok volt az olyan szülő, aki dolgozott, és nem volt nagyszülő, aki besegíthetett volna. Sok gyerek csellengett a városban, nyakában a lakáskulccsal. Miattuk, nekik hoztuk létre ezt a szünidei elfoglaltságot. Mivel ez nem egy kötött, kötelező program és ráadásul klassz dolgokat készíthetnek, szívesen jönnek a könyvtárba. A szülőknek nem kerül pénzbe, a gyerekek jó helyen vannak és jól érzik magukat, ráadásul a kézügyességüket is fejleszthetik. Aki beleunt a barkácsolásba, azoknak itt a sok jó könyv – nem unatkoznak – teszi hozzá Kiss Márta.

Munkában az olló, készül a heti első alkotás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hétfői első napon több, mint húsz ügyes kezű gyerek (fiúk, lányok vegyesen) vágott, ragasztott. Ceruzák, festékek, színes papírok, ragasztók, madzagok az asztalon festői összevisszaságban. Mint a könyvtárosok elmondták,  általában papírmunkák szerepelnek a napirendben, de rendszeresen van varrás, vagy például minden pénteken gyöngyfűzés is. Virágokat, állatokat, karkötőket, minden félét készítenek.

Azt, hogy melyik napon éppen mit, megtudhatják a gyerekek a gyerekkönyvtár honlapjáról.
– Az önkormányzat hosszú évek óta elismeri és támogatja a játszóházban zajló munkát. A könyvtár éves költségvetésében külön pontként szerepel, így meg tudjuk vásárolni a szükséges alap-, és kiegészítő anyagokat. Minden nap kilenctől délig játszhatnak és alkothatnak együtt a gyerekek és az évek tapasztalata az, hogy nap , mint nap össze is jön a 20 és 50 fő közti létszám – teszik még hozzá a könyvtárosok.

Azok számára, akik esetleg eddig nem próbálták, íme egy kis ízelítőként az e heti program: kedd – kézzel varrott madárkák, szerda – papírtányér-, csipesz és spatulafigurák, csütörtök – izgő-mozgó fűzött állatkák, péntek – virágok gyöngyfűzéssel.

Ne ijedjenek meg azok sem, akik nem gyakorlott kézimunkázók, a játszóházban minden gyerek annyi segítséget kap, amennyire szüksége van, sőt akár a nagymami is elkísérheti az unokát.

Játszóházra fel, irány a gyermekkönyvtár!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.