- hirdetés -

Nagy léptekkel halad a munkásszálló építése Orosháza-Gyopárosfürdőn. Elkészült az 1400 négyzetméteres épület alapja, az elkövetkező napokban elindul a falazás, majd a második szint felhúzása. A városvezetés, és Simonka György országgyűlési képviselő a helyszínen tájékozódott a munkálatokról.

Ahol néhány héttel ezelőtt csak fák és füves volt, most kész alap, daru, konténerek és munkagépek fogadják az arra járókat. A generálkivitelező Iványi Építőmester Kft. vezetője szerint az építkezés megfelelő ütemben halad.
– Az alapozási földmunkákkal, a sávalapokkal, betonozásokkal és a zsaluzással már végeztünk. Pillanatnyilag a vizes alapvezetékeket fektetjük le, ezeknek az ágyazatát, valamint a vasalt aljzatot készítjük. Egy jó hét múlva fogunk hozzá a falazáshoz – tájékoztatott Iványi István ügyvezető-igazgató.

A alapozással várhatóan néhány napon belül végeznek, és indulhat a falazás (Fotó: Pirer Katalin)

Elmondta, a földszint falaira előre gyártott födémszerkezet, majd újabb szint kerül, utolsóként a magastetőt húzzák fel. Klasszikus zöldmezős beruházás lévén a folyamatos munkának nincs akadálya.

Az épület a tervrajzokat látva sokkal inkább tűnik modern apartman hotelnek, mint klasszikus munkásszállónak.
– A 16 darab öt személyes apartmanban lesz egy előtér étkezővel, konyhával, fürdő, mellettük két oldalt pedig egy három, és egy két ágyas szoba kap helyet. A négy darab két személyes apartman is hasonló felépítésű – mutatta a terveket Iványi István hozzátéve, a szálló nem csak belülről, kívülről is mutatós lesz.

Hiánypótló beruházás

Az építkezést Dávid Zoltán polgármester, valamint Simonka György országgyűlési képviselő is felkereste. Előbbi kiemelte, a városban működő cégek – elsősorban a Linamar – többször jelezték, hogy kevés a munkások számára alkalmas szálláslehetőség.
– Erre kínált megoldást egy pályázat, amelynek sikere száz fős munkásszálló építését teszi lehetővé. A kivitelezési szerződést június 11-én írtuk alá, és azt látom itt a helyszínen, hogy nem teltek tétlenül az elmúlt hetek – fogalmazott a városvezető. – Úgy vélem, nagy eredmény, hogy a más településről érkező munkavállalókat el tudjuk szállásolni, és ha megtalálják a számításukat, később talán megveszik az üresen álló házakat.

Simonka György országgyűlési képviselő és Dávid Zoltán polgármester is körüljárta az építkezés (Fotó: Pirer Katalin)

Simonka György úgy véli, a megye legiparosodottabb városaként Orosháza akkor működhet jól, ha a cégek jövedelmezőek.
– Ezt úgy érhetik el, és adhatnak magasabb fizetéseket, ha képesek a megrendeléseket teljesíteni. Ennek feltétele, hogy legyen elegendő szakképzett munkaerő. A helyzet úgy áll, hogy Orosházán már nincs, ezért a környékről, például Pusztaföldvárról, Csanádapácáról, Tótkomlósról, Gerendásról járnak be a dolgozók. Letelepedésre azonban kevés a lehetőségük, mert albérletet vagy nem találnak, vagy túl drága. Ezért hiánypótló a mögöttünk látható beruházás – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, a szálló száz leendő lakója nélkül a cégek sem tudnának tovább fejlődni, emiatt is nagyon fontos, hogy a városvezetéssel közösen sikerült kilobbizniuk ezt a fejlesztést is.

Dávid Zoltán polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy az Iványi Építőmester Kft. helyi cégként nyerte el a kivitelezést, helyi munkavállalókat foglalkoztat, ezáltal helyi családok megélhetését biztosítja. A megvalósításra 365 nap áll rendelkezésre, így várhatóan jövő nyáron nyitja meg kapuit Orosháza első munkásszállója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.