- hirdetés -

Minden eddiginél sikeresebben zárult ma a Nadifeszt Spirituális Fesztivál Gyopárosfürdőn. Az egészséges életmód követői közül mintegy 4-5000-en fordultak meg július 16-22. között a fürdőben, a város szálláshelyei szintén megteltek.

A csaknem tíz éves kiskunmajsai múlttal rendelkező fesztivál tavaly érkezett Gyopárosfürdőre. Kiss László úgy fogalmazott, hallottak egy fülest, miszerint a szervezők helyszínt szeretnének váltani.
– Ezért megkerestük őket, és számos egyeztetés után három éves megállapodást kötöttünk, amely, ha jól teljesítünk, megalapoz egy hosszabb távú együttműködést. Így ezen spirituális közösségnek, valamint a rendezvényeiknek, reményeink szerint Gyopáros adhat helyet a jövőben – tájékoztatott az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. marketing managere.

Megtöltötték tartalommal a szlogent (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A jó teljesítés egyebek mellett a hat programhelyszín teljes körű infrastrukturális kiszolgálását, valamint olyan kísérő szolgáltatásokat jelent, amelyek tovább építik és bővítik az eseményt.
– Ilyenek az animátor és kézműves foglalkozások, a kemping bővítése. Mobil kempinget építettünk, mert a meglévő nem lett volna elég. Akkora méretű sátrat biztosítottunk, amiben 1500-2000-en meditálhattak együtt. Véradó helyiséget létesítettünk erre a hétre, de kellett egy hatalmas parkoló is – sorolta Kiss László.

Párbeszéd, stresszkezelés, szeretet

Az érkezőkkel a városban található csaknem kétezer ágy és a kemping is megtelt. A vendégek 85 százaléka belföldi, emellett Szlovákiából, Skóciából, Írországból, Angliából is többen választották a fesztivált.

A programok a pránanadi közösség holisztikus egészségfelfogásának megfelelően kínáltak különféle lehetőségeket arra, hogy problémáira mindenki megtalálja a saját megoldását.
– Lehetnek sürgősségi, alkati, pszichoszomatikus és karmikus problémáink. A feloldásuk érdekében működtetünk például egészségügyi sártat, ahol élén párbeszéd alakult ki az orvosok és a természetgyógyászok között. Ez nekünk nagyon fontos, mert szerintünk szükség van arra, hogy mintegy csatornaként lehetővé tegyük a békés eszmecserét – mondta el Csorba Miki, a Nadifeszt házigazdája.

Az ilyen megnyilvánulások mindennaposak voltak a táborban (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az alkati problémákra, és azokat okozó stressz kezelésére épült a legtöbb program. Egyebek között meditációs és masszázs technikákat, például a pránanadi masszázst és kezelést, vagy a gyógynövények alkalmazását gyakorolhatták a résztvevők.
– De erre jó a termálfürdő is. A tábor fontos része az együttműködés Orosháza-Gyopárosfürdővel, és bele is építjük a fürdőzést az úgymond szakmai programba, elmondjuk, mire jó a víz, milyen gyakorlatokat érdemes benne végezni – emelte ki Csorba Miki.

A tábor nem csak a pránanadi közösség tagjait várta, hanem mindazokat, akik érdeklődnek valamelyik technika iránt, esetleg sikerrel alkalmazták magukon, netán hallottak róla, és szerették volna megtapasztalni, megtanulni. A szervezők a családokra, ezen belül a gyerekek lekötésére is kiemelt figyelmet fordítottak.
– Tulajdonképpen a Nadifesztbe beépítettünk egy mini fesztivált olyan fejlesztő programokkal, amik a mesék világába vezetnek. Nem csak arról van szó, hogy mindenféle játékokkal készültünk, hanem a szülők is tanulhattak meséket szőni. Korosztályonként építettük fel, akinek egészen pici gyermeke van, az délelőtt ment, estefelé pedig kamaszok szüleit vártuk. Ha akarták gyerekekkel együtt, de nélkülük is jöhettek, addig a gyerkőcökkel mi foglalkoztunk – osztotta meg az Oroscaféval a házigazda.

Fogadj örökbe!

A rendezvény részeként ezúttal nem állatokat, hanem fákat lehetett örökbe fogadni.
– Kaptunk úgynevezett klímafákat, azaz módosított kínai császárfákat, amelyeket adomány formájában megvásárolhattak a vendégek. Az adományozók nevével ellátott, örökbe fogadott fákat szombaton elültettük, és mivel gyorsan növő fajtáról van szó, két éven belül árnyékos helyet biztosítanak majd a kempingben a tóparton. Ennek azért is örülünk, mert ebből jelenleg hiány van itt Gyopároson – mondta el Kiss László.

A kínai császárfák nem csak szépek, hasznosak is (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A fák Pécsről érkeztek a TreeMission Klíma- és Környezetvédő Innovációs Egyesülettől, amely az elmúlt időszakban több közösségi faültetést is szervezett az Egy fával a klímavédelemért elnevezésű programja keretében.
– A kínai császárfa ezen alfaja (Paulownia Cotevisa 2) két éves korára megközelítőleg 7-8 méter magasra nő, ráadásul nem invazív, azaz biztonságosan telepíthető. Génállományát úgy módosították, hogy saját magától szaporodásra nem képes. Környezetvédelmi szempontból pedig azért jelentős, mert nagyságrendileg négyszer annyi szén-dioxidot köt meg, mint egy tölgyfa. Szemléletesen ez annyit jelent, hogy 600 ilyen fa két éves kora körül 2400 cementes zsáknak megfelelő mennyiségű szén-dioxidot tud megkötni egy év alatt – vázolta a fajta pozitív tulajdonságait Patyik Csaba, a TreeMission egyik alapító tagja.

A fesztiválon közel 30 fa talált örökbefogadóra. Az adományok mellett gyermekek is pályázhattak klímavédelemmel kapcsolatos rajzaikkal, a legjobbakat egy-egy fával jutalmazták. Az akció apropóját a pránanadi 25 éves jubileuma adta, de kapcsolódott a közösség egészséges életmódról, környezetünk megóvásáról alkotott nézeteihez is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.