- hirdetés -

Négyszáz millió forint jut a helyi közösségek fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A pályázat különlegessége, hogy a források elosztásáról különböző helyi civil szervezetek döntenek majd.

A felhívás lényege, hogy közösségfejlesztési célra a helyi civil szféra részesülhet támogatásban. Megtudtuk, hogy a pályázat kizárólag a város belterületét érinti, így csak orosházi székhellyel rendelkező szervezetek jelentkezhetnek.

Ebben a TOP-pályázatban a városi önkormányzatnak alapvetően konzorciumot kellett volna kötnie különböző társadalmi szereplőkkel, ehelyett egy rendhagyó módot választott, az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület segítségét vette igénybe.

– Az egyesület feladata, hogy kiírja, befogadja és elbírálja a pályázatokat. A nyertes már közvetlenül a Magyar Államkincstárral köt szerződést. Lényegében a város civil-, gazdasági- és önkormányzati szereplői beléptek a szervezetbe, ahol közösen döntenek, hogy kinek adják a forrásokat – mondta Elekes Lajos, alpolgármester.

Kiderült, hogy a 400 millió forintból 50 millió a működéshez szükséges, a fennmaradó 350 millió forintot tudja szétosztani az egyesület.
– A pályázat felépítése kötött, hiszen ezen belül létezik egy kulcsprojekt, mely alapvetően sportrekreációs célokat szolgál. Ezen túl három közepes méretű, építkezési jellegű projekt is részét képezi, a maradék összegből pedig társadalmi projekteket tudunk majd finanszírozni – tette hozzá az alpolgármester.

Közösen döntenek majd a források elosztásáról (Fotó: Pirer Kata)

– Örülünk a lehetőségnek, hiszen ezáltal fejlődhetnek a helyi közösségek, melyből a város is profitál. Nagyon széles kört fednek le a pályázatok, ezért arra buzdítok mindenkit, hogy jelentkezzenek – fogalmazott Dávid Zoltán, polgármester, aki egyben az egyesület elnöke is.

Megtudtuk, hogy az úgynevezett kulcs-, és építkezési jellegű projekteket még az év végéig kiírják. A kisebb pályázatok kiírása jövő márciusig várható.

Ezekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők az Orosházi Polgári Együttműködés Egyesület képviselőitől, az egykori orosházi NAV-irodában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.