- hirdetés -

Huszonnégy esztendeje szervezte első nemzetközi veteránjármű fesztiválját az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete (OTSE). A kétévente rendezett nagyszabású veterános ünnep a hét végén tizenharmadszor ejtette ámulatba Orosháza közönségét.

Péntek délután érkeztek a veteránosok és járműveik az Alföld Gyöngye hotel parkolójába. Ahogy sorra kerültek elő a szállító járművekből a motorok, autók, már lehetett látni, hogy az idei találkozón is kivételesen szép mezőny lesz. Még a megérkezés napján bemutatkozott Orosházának a mozgó közlekedési múzeum. Az este hat órakor indult, rendőri felvezetéses felvonulás igen impozáns beköszönés volt. Amerre elhaladt, csattogott, pöfögött a jármű kígyó, mindenütt lelkesen integető, fényképező, itt-ott tapsoló emberek sorfala között tette.

A szépségverseny későbbi győztese nagy sikert aratott már a felvonuláson is (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az esti eligazítás és vacsora után mindenki készülődött a hét vége legnagyobb próbatételére, a szombati 140 km-es túraversenyre.

Szombat reggel először Kardoskút felé vezetett az útjuk. A túraverseny első feladatát itt oldották meg a versenyzők, miközben a falunap közönsége egy rövid ideig gyönyörködhetett a járművekben. Kardoskútról az itiner visszavezette a veteránosokat Orosházára, majd Gádoros volt a következő megálló. Fábiánsebestyén, Szentes, majd Csongrád, Körös-torok voltak a következő állomások. Mindenütt feladatok várták a túrázókat. Volt ami a lexikális tudást, volt ami az ügyességet, gyorsaságot tette próbára. Ebéd után Szentes, Derekegyház Orosháza útvonalon tértek vissza. Bár szép számmal voltak a mezőnyben nyolcvan-, kilencven-, sőt százéves gépek is, mindössze két motort kellett a mezőny végén haladó autómentőre feltenni.

A háromnapos veterán ünnep kétségkívül leglátványosabb része a vasárnapi kiállítás és szépségverseny volt. Évek óta hagyomány, hogy a szombat esti díjkiosztón két díjat nem adnak ki a szervezők. A találkozó legszebb motorkerékpárjának és legszebb autójának járó különdíjat a vasárnapi kiállítás látogatói – Orosháza népe ítéli oda.

A legfiatalabb generáció fantáziáját is megmozgatta az öreg MG sportkocsi (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Tíz órakor már komoly létszámú érdeklődő várta a mezőnyt a Főtéren. A délelőtt során több ezer ember volt kíváncsi a járművekre. Szinte egy tűt sem lehetett leejteni, annyian csodálták az öreg vasakat. Az elkészített ötezer szavazó cédula hamar elfogyott és szépen gyűltek a voksok a dobozba. Egyik-másik, nagy érdeklődéssel körülvett motort be is indított a gazdája, hogy ne csak a szépségét, de hangját is meg tudják csodálni. A NSU 501, az Indian, a Viktoria, a Henderson voltak a legnépszerűbbek, de sokan nézegették a katonai motorokat is. Annyi volt a szépséges öreg jármű, hogy igen nehéz feladat volt eldönteni, melyik a legszebb közülük. Végül azért sikerült, és a szavazatok összeszámlálása után ki is hirdették a szépségverseny végeredményét. A legszebb motornak Bujáki Frigyes hódmezővásárhelyi veterános orosz katonai motorját, a KMZ-MB 750 típusú „felfegyverzett” oldalkocsist választották az orosháziak. A legszebb autó különdíját a találkozó legidősebb járműve kapta. A budapesti Keller László 1911-es (!)gyártású Opel Torpedója tetszett leginkább a kiállítás közönségének.

 

Az eredményhirdetés után ismét beindította mindenki a járművét és egy búcsú ebédre még kiment Gyopárosra, majd ki erre, ki arra, hazafelé vették az irányt. Jó hangulatú, jól sikerült találkozó volt a 13. és így joggal remélhetjük, hogy a következőre is sokan eljönnek majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.