- hirdetés -

Mintegy másfél millióan indulnak személyautójukkal vakációzni ezekben a napokban vagy hetekben a családok. Annak ellenére, hogy az autós utak során fokozott terhelés éri a gumik abroncsait, sokan úgy vágnak neki az útnak, hogy nem ellenőrzik le azok állapotát és a pótkerék nyomását.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar családok 44 százalékának van autója, ami azt jelenti, hogy az iskolaévet követően mintegy másfél millió gépjárművel indulnak vakációzni rövidebb és hosszabb belföldi utakra vagy külföldre.

Magyarországon tízből hét autós sajnos úgy indul el nyári utazásra, hogy nem ellenőrzi gépkocsija abroncsainak az állapotát, annak ellenére hogy a nyári időszakban gyakorinak számít a defekt és a meghibásodás.

Sokan úgy vágnak neki az utazásnak, hogy nem ellenőrzik gumiabroncsaik állapotát (Archív fotó: Rajki Judit)

A Bridgestone közleménye szerint ezt az öt dolgot ellenőrizzük feltétlenül az indulás előtt!:

Guminyomás: Az alacsony nyomásra fújt gumiabroncs kifelé nyúlik és nagyobb hatást gyakorol az abroncs oldalfalára. Megfelelő guminyomással az autónk is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, az abroncsok igénybevétele csökken, kevésbé kopnak és jobban irányíthatóak maradnak.

Profilmélység: 1,6 mm alá csökkent profilmélységű ne induljunk útnak, hiszen azok nem biztosítanak megfelelő tapadást az esős vagy vizes útfelületen. Nagyobb profilmélységű abroncsokkal jobban irányítható, biztonságosabb marad gépjárművünk.

Pótkerék és mankókerék: A legtöbb autós elfelejti ellenőrizni a pótkerék és mankókerék műszaki állapotát indulás előtt. A nagyobb belföldi vagy külföldi utak előtt érdemes ezeket a megfelelő értékre fújni, ha pedig utánfutót vagy lakókocsit vontatunk, azok abroncsainak nyomását is emeljük az előírt értékre!

Az abroncsok állapota: Nézzük át és lehetőleg kézzel is simítsuk körbe gumijaink külső és belső oldalfalát illetve futófelületét, hogy észrevegyük rajta az esetleges sérülést, vágást, vagy szálszakadásra utaló kidudorosodást. A család és a csomagok nagyobb súlya miatt egy szálszakadás az abroncs oldalfalán könnyen defekthez vezethet. Ha a gumiabroncs futófelületén rendellenes, kagylós kopást észlelünk, feltétlenül forduljunk az út előtt szakemberhez, mert az a lengéscsillapító meghibásodására utalhat. Ez egy hosszú út során, nagy sebesség mellett az abroncs, vagy a futómű meghibásodását okozhatja.

Kellékek, pakolás és alufelni: Egy hosszú nyári autós vakáció során nagyobb a defekt kockázata. Ha sok csomaggal utazunk, célszerű a kerékőrt és a keresztkulcsot nem a csomagok alatt vagy mögött tartani, hogy amennyiben szükség van rájuk, akkor kéznél legyenek.

A gumi állapotának fentiek szerinti ellenőrzése bármelyik benzinkúton 10 perc alatt elvégezhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.