- hirdetés -

Világszerte milliók rettegnek a bűvös péntek 13.-tól, ennek ellenére többen vallják, hogy ez a nap sem másabb, mint a többi, maga a dátum is csak egy babona. Megannyi hiedelem van a világ körül, melyek érdekesek, de sok esetben nevetségesek. Ebből szemezgettünk péntek 13-án.

Honnan is ered a péntek 13.-tól való félelem? Már a korai időktől kezdve a péntek és a tizenhármas szám egyaránt balszerencsésnek számítottak. Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi a hét ezen pontját, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott.

A huszadik században alakult ki és erősödött meg a péntek 13.-tól való félelem, a napról még horrorfilm is készült.

Azok, akik hisznek a babonákban, ezen a napon képesek otthon maradni és kerülni a balszerencsét hozó tárgyakat. Ha mégis kénytelenek kilépni az utcára, vélelmezhetően egy négylevelű lóhere vagy egy patkó javít a bűvös naptól való félelmükön.

Míg a világ szinte minden táján a péntek 13. a balszerencse napja, addig Olaszországban a péntek 17.-től tartanak, Kínában a négyes a rettegett szám. Minden hónap negyedikén körül tekintőnek kell lenniük. A hiedelem annyira beleitta magát az életükbe, hogy vannak épületek, ahol nem is létezik negyedik emelet, egyszerűen átugorják a számozás során.

Babonák a világ körül

Összetört tükör, létra alatt átmenni vagy fekete szőrű macska. Ezek a legismertebb babonák világszerte. Viszont akadnak érdekesebbnél érdekesebb babonák a világban.

Franciaországban ha a bal lábbal lépünk kutyagumiba, az bizony boldogságot jelent. Viszont ha jobb lábbal tapostunk bele, szerencsétlenségre kell számítani. Máltán például a templomokban minden óra pontatlanul jelzi az időt, hogy ezzel megtévesszék a gonoszt. 

Finnországban nem szabad a pókot lecsapni (Fotó: pixabay.com)

Szenegálban a helyiek úgy tartják, ha valaki utazik, akkor semmiképp nem szabad elárulni senkinek, hogy hová is indul, különben szabotálni fogják a terveit. Oroszországban tilos üres vödörrel róni az utakat. Egykoron a cár gyilkosa is így tett és ha valaki követi példáját, akkor rögtön a gyanú középpontjába kerül, még akkor is, ha nem tud erről a hiedelemről. 

Finnországban tilos lecsapni a pókot. Nem azért, mert nemzeti állatuknak tartják, hanem azért, mert ha lecsapod, akkor másnap özönvíz zúdul az egész országra.
Talán a legérdekesebb babonában a ruandaiak hisznek. A helyi nők messziről kerülik a kecskehús fogyasztását, vagy azt, hogy bármilyen formában érintkezzenek vele, ugyanis úgy vélik, ettől kinő az arcukon a szőr.

Babonák a saját házunk táján

Nem kell messzire menni különleges és érdekes babonákért. Nem csak turisták, de a magyarok nagy része is előszeretettel dobál érméket szökőkutakba a gazdagság és a szerencse reményében, vagy kopognak az asztalon, nehogy egy elszólás valósággá váljon. 

Ma is sokszor látni, hogy a turisták pénzérméket dobnak kutakba. Régebben úgy tartották, a vizek –medencék, kutak és szökőkutak– a lelkek és az istenek élőhelyei, ha pedig nekik áldoznak, az a termékenységet és a sikert eredményezi. A középkorban a forrásokat a szentekkel azonosították, akik meggyógyítják a hozzájuk fohászkodókat.

Ma is sokszor látni, hogy pénzérméket dobnak kutakba (Fotó: Golden Eagle Coin Blog)

Több hiedelem is létezik a fán való kopogással kapcsolatban. Az egyik egészen az ókorig nyúlik vissza, mely szerint a természet szellemei a fákban élnek, és aki megkopogtat egy fatörzset, az segítségül hívja ezeket a lelkeket. Ugyancsak a pogányok hitték, hogy a fát ütögetve lehet az istenekkel beszélgetni, akik a villámok által válaszoltak a kérdéseikre.

A tükör eltörése is egy elterjedt babona, mely szerint ha ez bekövetkezik, akkor hét év szerencsétlenség vár a kétbalkezesre. Az ősi hiedelem úgy tartja, hogy az ember lelke a tükörben lakik, ha a tükör eltörik, a lélek is megsemmisül, így maga az ember pedig nem kerül a mennybe. Van azonban egy mentőöv, ha az összetört tükör összes darabját összeszedik és folyóba dobják a balszerencse eltörlődik.

Játék az Orosházi Élettel

Az Orosházi Élet július 13-i számában leszabadultak a szerencsehozó fekete macskák, melyek akár a milliomossá tehetik olvasóinkat. Számolja meg aktuális lapszámunkban feltűnő fekete macskákat, töltse ki szelvényünket, juttassa azt el szerkesztőségünkbe és legyen öné a két sorsjegycsomag egyike. Részletek az Orosházi Élet 6. oldalán.

Keresse a macskákat az Orosházi Életben és nyerjen!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.