- hirdetés -

Ismert orosházi embereket kérdeztünk meg babonáikról és a péntek 13-i naphoz fűződő viszonyukról.

Dr. Alzubi Ali, az Orosházi Kórház sebészeti osztályának vezetője
– Véleményem szerint, ha én a babonákban hinnék, nem tudnék gyógyítani. Úgy gondolom, gyógyítani úgy lehet, ha az ember a legjobbat teszi mindentől függetlenül. Én optimista ember vagyok, mindenből a legjobbat szeretem kihozni. Éppen ezért „péntek 13” ugyanolyan munkanap számomra, mint bármelyik más.

Iványi László, a Jézus Szíve Plébánia, esperes plébánosa:
– A babonákban nem, de a népi megfigyelésekben hiszek. Azt mondják, ha február 2-án süt a nap, akkor hosszú telünk lesz. Ugyanez megfigyelhető nyáron is. Ha Medárd napján (június 8.) esik az eső, akkor negyven napig csapadékos idő lesz. Mindkettő bejött, hiszen márciusban még tél volt, illetve az utóbbi hónapokban sokat esett.

Paulik Ferenc Fecó:
– Péntek 13. számomra ugyanolyan, mint bármelyik másik nap, vagy szerencsés, vagy nem. Én nem hiszek a babonákban, nincs semmi szokásom ezzel kapcsolatban. Az pedig, hogy balszerencsés nap lenne, sosem tűnt fel. Nem gondolom, hogy több szerencsétlenség történne ekkor, mint bármely más napon.

Antal Jenifer, az OXXO Energy Orosházi NKC csapatkapitánya
– Péntek 13-án eddig semmi rossz nem ért, így nem jelent számomra semmit. Sportolóként viszont vannak szokásaim, kis rituáléim, amihez ragaszkodom. Úgy gondolom, ezek a dolgok tudják befolyásolni az aznapi teljesítményemet. Ilyen például, hogy mindig ugyanazokat a ruhadarabokat viselem, vagy ha hazai pályán játszunk mindig tészta ételt eszek ebédre.

Pribelszki Norbert, színész:
– Szerencsére nem tartozom a babonás emberek közé, így nem is nagyon tulajdonítok a péntek 13-i napnak nagyobb jelentőséget. A fellépéseim előtt sincsenek különösebb szokásaim, esetleg annyi, hogy mindig végigpörgetem a fejemben a dal- és színpadi szövegeimet. Mondjuk, szinte sosem azt mondom ilyenkor utána, amit korábban elterveztem.

Simon Boldizsár, előadó
– Szerintem én vagyok a legbabonásabb ember a világon, de ezek leginkább saját babonák és szinte mindig mindent ezek szerint csinálok. A Péntek 13 viszont kivétel, annak nem tulajdonítok nagyobb jelentőséget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.