- hirdetés -

Ha a Justh Zsigmond Városi Könyvtár kerül szóba, megszokhattuk, hogy ott nem csupán a könyvek kölcsönzése zajlik, de rendkívül sokrétű szolgáltatás kínálattal állnak rendelkezésre. A Kattints velünk program is ezek egyike.

A 2014-ben indult, és töretlen sikerrel futó programban a könyvtárban nyári diákmunkát vállaló középiskolás, egyetemista diákok segítenek az idősebbeknek megismerni a számítógépet, okos telefont, illetve eligazodni az internet világában.

A könyvtár igazgatóját, Buzai Csabát kérdeztük a Kattints velünk programról.
– A könyvtár küldetésében, küldetési nyilatkozatában kiemelt szerepe van az esélyegyenlőségnek és az egész életen át tartó tanulásnak. Mindkettő jól kapcsolódik ehhez a programhoz. Indulása óta évről-évre népszerűbbé, kihasználtabbá vált a Kattints velünk. Segítségével már több mint százan ismerkedtek meg a számítógép kezelés alapjaival és ez a szám folyamatosan növekszik. A könyvtár április óta Digitális Jólét Program Pont, így van lehetőségünk használni az ebben a programban kapott eszközöket, laptopokat, tableteket, okos telefonokat. A tanulni vágyó idősebbek természetesen használhatják saját gépeiket is. A programba bárki jelentkezhet. Fogadunk magánszemélyeket, de kapcsolatban vagyunk az Egységes Szociális Központ, Idősek Otthonával, ahonnan szintén jönnek csoportok – tájékoztat az igazgató.

Az tanulni vágyó idősebbek számára a programban való részvétel ingyenes, mindössze könyvtári tagnak kell hozzá lenni (a könyvtári beiratkozás ugyancsak ingyenes), és előzetesen időpontot kell egyeztetni.

Közelebb az emberekhez

Orosz Anna Boglárka, a Szegedi Tudomány Egyetem molekuláris bionika szakos hallgatója nyári diákmunkásként került a könyvtárba és nagy örömmel vezeti be a jelentkező idősebbeket az internet, a számítógép világába.

Orosz Anna és „tanítványa” a tablettel és az okos telefon használatával is foglalkozik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Azért jöttem ide, mert ezen a munkahelyen közelebb lehetek az emberekhez, beszélgethetünk, ugyanakkor az egyetemi élet pörgése, hajtása után itt sokkal nyugodtabbak a körülmények. Az idősebbek segítéséből én is sokat tanultam. Teljesen változatos az érkezők kívánsága. Legtöbbször a legalapvetőbb dolgokkal kell kezdenünk. Kattintás, enter, és az internetet kell elmagyarázni, de voltak olyanok is, akik már használtak gépet, és velük egy szinttel feljebb kellett kezdenünk. Ők a szövegszerkesztéssel és egyéb dolgokkal ismerkedtek – mutatja be munkáját Anna.

Tudok beszélgetni az unokákkal

Rengeteg különböző ok és élethelyzet vezet oda, hogy egy idősebb ember internet tanulásra adja a fejét. Ki a távol élő gyerekeivel, unokáival szeretne többet beszélni, ki a világháló nyújtotta információs, kulturális, és szórakoztató tartalmak megismerésére vágyva jelentkezik. Egy dolog azonos, mégpedig a véleményük a kezdeményezésről.
– Nagyszerű, hogy van ez a program. Szuper módon teszik a dolgukat a diákok. Türelmesek, aranyosak és áldom az eszét annak, aki kitalálta, hogy így töltsék a nyári munkájukat, hogy hozzám hasonló hölgyekkel, urakkal foglalkozzanak – mondja a program egyik „tanulója”, Belanka Jánosné.

A könyvtár olvasótermében egész nap halk duruzsolás mellett zajlik a tanítás. Óránként új „nebulók” érkeznek és foglalnak helyet a gépek mellett, a diákok pedig jókedvvel és fáradhatatlanul magyarázzák újra és újra az alapokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.