Rákász Gergely újra Orosházán

Hamarosan ismét Orosházán koncertezik Rákász Gergely, aki nem csak Európa, de városunk egyik legkedveltebb művésze is. A július 27-i előadás a Lords of the Organ címet viseli, és elsősorban Bachhal, Vivaldival, Gershwinnel várja a zenekedvelőket.

– A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából – mondja Rákász Gergely.

Akik megelevenednek a muzsika által

Idén 120 éve született George Gershwin ikonikus darabja, a Kék Rapszódia, melynek 2010-ben, elsőként a világon elkészült az orgona átirata. Az akkori “Egy Koncert Kékben” látványkoncerteket a Rapszódiával közel harmincezren nézték meg Európa szerte. A nagyszabású műalkotást idén felfrissítette Rákász Gergely, és új hangszerelésben adja elő. A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogyan végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék Rapszódia.

 

Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Vajon a “Vörös Pap” tényleg betegeskedett? Vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést nyerve a szolgálat alól teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse magát? Vivaldi tényleg meg tudott írni annyi idő alatt egy Concerto-t, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért? Az idei Lords of the Organ hangversenyek az évforduló miatt több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A közönségnek pedig a koncertet hallgatva talán kedve támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rá a szépségben, vagy Casanova.

Bach, mint minden évben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.

Rákász Gergely így gondolja

– Tudom, hogy az emberiség sok szempontból menthetetlen, elbutulásától szenvedünk nap, mint nap. Legalábbis, aki egy ilyen cikket a kezébe vesz, az biztosan. De mégis érdemes egy olyan utópiáért dolgozni, amelyben az emberek a buszmegállóban könyvekről és koncertekről beszélgetnek. Micsoda világ volna! Persze ebben nekünk klasszikus zenét játszókak is feladatunk van. Úgy kell vonzóvá tennünk a műfajt, hogy széles közönség által befogadható legyen, de közben ne váljon csinnadrattává. Erre az én válaszom a látványkoncert műfaja, amelyben a zenetörténeti kalandozás, a vetítés mind azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz.

– A Lords of the Organ sorozat is ezzel a szemlélettel született. Megmutatni az orgona show hangszer arcát. Ezt a hangszert már a rómaiak is használták nagy fesztiváljaikon, szekéren húzták és tömegeket kápráztatott el egy-egy gladiátor viadalon. Királyok és császárok hallgatták, ott volt Hollywood hőskorában a moziban, és ott tud lenni a ma emberének a kikapcsolódás palettáján is, ha a művész bátran használja – fogalmazott.

Az Orgona Lorjai július 27-én, pénteken várnak minden érdeklődőt 19 órától a református templomban. Jegyek elővételben a lelkészi hivatalban, és a jegy.hu országos hálózatában válthatók.

Az orosházi koncert különlegessége, hogy az előadáson összegyűlt perselypénzt Jancsó Jázmin és Helbert Nelli gyógykezelésére ajánlja fel a művész.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás