- hirdetés -

Perza Tamás gyermekkorában látott egy üldözést, amelyben a rendőr elfogta a „rossz fiút” és ekkor határozta el, hogy ez lesz a hivatása. Rendőr, majd készenléti rendőr lett, és hogy kiválóan végzi a dolgát, arra bizonyság a Városi Kéklámpás Napon átvett Év Készenléti Rendőre kitüntetés.

A gyermekkori élmény, melynek során a rendőr az utcán, később kertről-kertre, udvarról-udvarra üldözte, majd elfogta az elkövetőt meghatározónak bizonyult.

2002-ben fejezte be Szegeden a rendőr iskolát. Első állomáshelye a békéscsabai Rendőr Kapitányság volt, ahol – mint általában a frissen végzett rendőrök – közrendvédelmi járőrként kezdte szolgálatát. Néhány év elteltével került a Körzeti Megbízotti Alosztályra, mint körzeti megbízott. Mint elmondta, körzete, melybe beletartozott a csabai vasútállomás és környéke is, kitűnő iskola volt számára. Mindent meg lehetett tanulni, amit egy rendőrnek tudnia kell. Az idő előre haladtával kinevezték  csoportvezetőnek.

Amikor „meleg” a helyzet

A szolgálat során előfordult sokféle szituáció, amelyet meg kellett oldani, köztük olyan is, amikor közvetlen veszély fenyegette. Tamás szerény ember, nem szívesen dicsekszik, de egyet azért elmesélt:
– Egy családi veszekedéshez mentünk ki, és csak a helyszínen derült ki, hogy van ott még két férfi, akik mikor megláttak azonnal menekülni próbáltak, ezt pedig úgy tették, hogy ránk támadtak. Nem volt jó az arány, hisz ketten voltunk két megtermett, agresszív elkövető ellen, de a higgadt fej, a jó kiképzés és némi szerencse segítségével sikerült fegyverhasználat nélkül, mindkettőt ártalmatlanná tenni, és az erősítés megérkezéséig ott is tartani. Ott meleg volt a helyzet – idézi fel Perza Tamás.

Kr.

Egy sikeres pályázatot követően 2017-ben került a készenléti rendőrség állományába, itt is csoportvezetőnek.Ehhez persze több speciális képzésen kellett megfelelnie.

Sok év kiváló munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Egészen más munka itt csoportvezetőnek lenni, mint volt az előző helyemen. Itt konkrétan irányítani kell a csoportot, akár közterületen végezzük a szolgálatot, akár biztosítási-, akár határvédelmi feladatot látunk el – avat be egy kicsit hivatása rejtelmeibe Tamás.

A készenléti rendőrségnél is kiválóan végzi munkáját, annyira, hogy felettesei őt jelölték Békés megyében, az Év Készenléti Rendőre kitüntető címre.
– Nagyon meglepett, hogy én kaphattam ezt a kitüntetést, hisz a miénk egy nagyon fiatal osztály ugyanakkor nagy boldogság is ez számomra. Nagy megtiszteltetés ez parancsnokaim részéről. Hálás vagyok érte és igyekszem további jó munkával méltónak lenni erre a bizalomra – teszi hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.