- hirdetés -

Az utóbbi években nagyon lecsökkent városunkban a fehér gólyák száma. Míg régebben többfelé láthattuk a fészkeiket, bennük a fiókákat nevelő gólyapárokkal, mostanra nagyrészt eltűntek.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai sok más élőlény mellett a fehér gólya populációját is rendszeresen figyelemmel kísérik. Minden évben pontos felmérést készítenek, mintegy „népszámlálást” tartanak gólyáéknál is. Forgách Balázst, a Körös-Maros Nemzeti Park tájegységvezetőjét, a terület szakértőjét kérdeztük a tapasztalható tendenciáról:
– Az elmúlt tizenegy évben öt és hét között változott az orosházi gólyafészkek száma. A 2011-es évben lett ötről hat, és a 2014-es, pocokjárásos, táplálékban bővelkedő évben érte el a hetet. Ebben az esztendőben az egész megyében nagyon sok gólya volt. Ez a hét fészkes időszak tartott 2016-ig és most visszaesett ismét hatra, tehát rendkívüli nagy változás e tekintetben nincs – kezdi a tájegységvezető.

Párok

Kicsit más a helyzet, ha nem a fészkek száma, hanem a fészkelő párok vonatkozásában vizsgáljuk a helyzetet. A fészkelő párok száma a vizsgált időszakban négy és hét között változott.
– A kiugró év itt is a 2014-es esztendő volt, ekkor hét pár gólya nevelte az utódokat a fészkeken, a többi évben négy és hat pár közt változott a számuk. Az idei évre sajnos ez lecsökkent három költő párra, tehát az olvasók megfigyelése jó volt, hisz megfeleződött az állomány. Sajnos van ahol már rosszabb a helyzet. A szomszédos Kardoskúton évek óta négy pár költött, most egy sincs – mondja a szakértő.

Ez a fészek is lakatlan maradt idénre (archív drón fotó: Nyitrai Attila és Zalai Zoltán)

Nem ilyen elkeserítő a kép, ha a szaporulatot is megvizsgáljuk. Forgách Balázstól e tekintetben is megkaptuk a számokat.
– Az orosházi gólya populációban az éves szaporulatot illetőleg jelentős változás nincs. Tizenkettő és tizenöt között változott a fiókák száma. Idén tizenhárom fióka van, annak ellenére, hogy csak három pár költ – sorolja az adatokat a természetvédelmi szakember.

Mi az oka?

Természetesen a leginkább arra voltunk kíváncsiak, vajon mi lehetett az oka, hogy háromra csökkent a városunkban költő gólyapárok száma. Azt gondolhatnánk, hogy jelentősen megcsappant a számukra fellelhető élelem mennyisége, csökkent a vizes, mocsaras rétek területe, a szakember azonban nem ebben látja a valódi okot.
– Bizonyára mindenki emlékszik még az idei változékony tavaszi időre, amikor a viszonylag enyhe február végi, március eleji idő után újra bejött a hideg és a hó. Ebben az időszakban – március elején még csak a teljes gólyapopuláció mintegy 10-15 százaléka érkezett meg. A többiek, a nagy többség még vándorlásban volt és őket Törökország és a Balkán hegyei között kapta el a hideg, sarkvidéki levegő és a hóvihar. Sok madár nem érkezett haza e miatt. A megye állományát nézve, Orosházától eltérően, sok a sikertelen költés, illetőleg nem is költöttek idén a madarak. Ez annak tudható be, hogy vagy túl későn, vagy nagyon legyengülve érkeztek meg. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy ez átmeneti csökkenés és ha kedvező évek jönnek, újra visszaáll a négy-hat páros állomány – teszi hozzá Forgách Balázs.

Reméljük, hogy az idei szépszámú orosházi gólyafióka eléggé megerősödik őszre, és a vándorlásban sem éri őket semmi baj. Ha így lesz, talán benépesülnek újra a most üresen álló fészkek, esetleg még Kardoskúton is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.