- hirdetés -

Mostanában több kérdés érkezett szerkesztőségünkbe a házi komposztálással, illetve a városi komposztáló telep működésével, szabályaival kapcsolatban. A kérdésekre az alábbiakban igyekszünk választ adni.

A kertben, háztartásban keletkező, sokszor nagy mennyiségű zöld hulladék legoptimálisabb felhasználási módja a komposztálás. Ezt végezhetjük az otthoni komposztáló edényünk segítségével, illetve nagyobb mennyiség esetén igénybe vehetjük a városi komposztáló telep szolgáltatásait.

A városi komposztáló telep minden héten szerdától vasárnapig, reggel nyolctól este hatig tart nyitva. A nyitvatartási idő alatt a lakosság az egy köbmétert meg nem haladó mennyiségű zöld hulladékot, a telep személyzetének útmutatása alapján, ingyenesen helyezheti el.

Ha nem olyan nagy a mennyiség és kiváló tápértékű komposztot kívánunk házilag készíteni, akkor használhatjuk a házi komposztáló edényünket.

Ha nem nagy mennyiségű a zöld hulladék, otthon is kiváló komposztot készíthetünk (Fotó: Kapanyél.blog.hu)

A komposztálandó anyagokat célszerű rétegesen elhelyezni az edényben. A metszésből származó nagyobb gallyakat kell legalulra tenni, erre következhetnek sorjában az egyre finomabb növényi részek, fűnyesedék. Tömöríteni nem kell. A jobb korhadás elősegítése érdekében célszerű egy-egy réteg kerti földet is közbe iktatni. A lerakott anyagot nedvesítsük be.

Mit igen és mit nem?

Minél többféle alkotó elemből áll, annál értékesebb a komposzt, de vannak anyagok, melyeket csak korlátozott mennyiségben, vagy egyáltalán ne tegyünk bele.

A komposztálóba való a háztartásból: Zöldségek, levelek a konyhai feldolgozásból, gyümölcsök, gyümölcshéj, olajos magvak, nyers gabona és liszt, kávé, tea (akár a szűrőpapírral együtt is), fűszer- és gyógynövények, tojáshéj.

A kertből: Lomb korlátlan mennyiségben, (kivéve a diófa lombját, melyet csak korlátolt mennyiségben és előrothasztás után használhatunk fel), metszésből származó kisebb ágak alaposan felaprítva, faforgács.

Semmiképp se tegyünk a komposztálóba nem tisztán növényi eredetű ételmaradékot, húst, csontot, állati eredetű zsiradékot, cigarettacsikket, üveget, fémet, műanyagot, újságpapírt textíliákat. A kertből pedig fenyőtűt és ágat, tujafélék ágait, levelét.

A komposzt egy teljes évig érik. Ha jól rétegeztük egymásra az alkotó elemeket, nincs más dolgunk, mint várni a minél tökéletesebb korhadást. Egy év elteltével durva rostával válasszuk el a morzsás szerkezetű humuszos komposztot az épen maradt növényi részektől és dolgozzuk be a kerti ágyások pár centiméteres felső rétegébe. Kertünk meghálálja majd a gondoskodást.

Még egy fontos információ (ilyen kérdés is érkezett): A házi komposztáló edényeket a szemeteskukákkal ellentétben nem ürítik, azt a lakosok saját célra hasznosítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.