- hirdetés -

Augusztus végéig 21 országból összesen 113 cserediák érkezik Magyarországra a 2018/19-es tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük 7 külföldi középiskolás Békés megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel.

Az ő számukra toboroz önkéntes családokat a megyéből a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július végéig választja ki azokat a családokat, amelyek a következő tanévre fogadhatnak egy cserediákot.

A megyénkbe érkező hét diák közül egy olasz fiú és egy japán lány számára már szerető fogadócsaládot talált az AFS. A nyár végén érkező további öt (thai, török, hongkongi, brazil, finn, vagy indonéz) cserediák befogadására újabb fogadócsaládok jelentkezését várják Békésből.

Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre, szeretné megismerni egy a miénktől eltérő kultúrából érkezett ember szokásvilágát, gondolkodását.

„Sokat tanulhatunk egymásról és magunkról is” (fotó: AFS)

Az elmúlt évek alatt nagyon sok életre szóló barátság kezdődött azzal, hogy egy esztendőre „örökbe fogadtak” egy-egy diákot.

 – Öt évvel ezelőtt egy török, három éve pedig egy japán fiú élt nálunk cserediákként, s szerencsére mindkét fiúval életre szóló kapcsolatunk alakult ki. Törökországban már mi is voltunk Emre családjánál. Fantasztikus szeretettel fogadtak minket, jövőre pedig a japán fogadott gyermekünk, Sho családjához készülünk ellátogatni – meséli az orosházi Nagyházi család.

A tótkomlósi Bodzsár Anna és családja már az ötödik cserediákot fogadta az idén. „Érkezett már hozzánk Németországból, Thaiföldről, Malajziából és most Belgiumból is diák. Nagyon különleges élmény megismerni egy másik kultúrát, sokat tanultunk egymástól, egymásról és magunkról is” – foglalja össze élményeit Bodzsár Anna.  ​

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját.

Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

 Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.