A Bajcsy-Zsilinszky utcai MSZP székházban tartott sajtótájékoztatót Fetser János önkormányzati képviselő július 4-én. A tájékoztatón a legutóbbi testületi ülésen született döntésekről beszélt a képviselő. 
- hirdetés -

Fetser János önkormányzati képviselő július 4-én tartott sajtótájékoztatóján vázolta a Magyar Szocialist Párt (MSZP) orosházi frakciójának ellenérzéseit az elmúlt önkormányzati testületi üléssel kapcsolatban. A képviselő kifogásolta a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény vezetőjének, Urbánné Klapács Katalin tisztségének felmentési körülményeit. 

– ,,Legnagyobb meglepetésünkre az ülésen a polgármester úr közölte, hogy zárt ülésen osztják ki az anyagot, aminek a lényege az volt, hogy folytatódik a káosz a diákélelmezésnél. Mert ugye a képviselőtestület fideszes többsége felmentette a vezetői megbízás alól a február 22-én -ha jól emlékszem- pályázat útján kinevezett vezetőt, Urbánné Klapács Katalint.  Ezzel kapcsolatban a mi frakciónknak a véleménye az volt, hogy -és ezzel nem árulok el titkot-, az érintett felet nem hívták meg erre a testületi ülésre. Volt egy írásos előterjesztés, a vezető nem tudta elmondani a véleményét, mi ezért ezt az előterjesztést nem is szavaztuk meg. Olyan indoklások voltak, hogy a hivatal érdekeit nem veszi figyelembe, közömbös, tájékoztatási kötelezettségét megszegi, számunkra elfogadhatatlan volt. De ami ezzel kapcsolatban érdekes, és a mi véleményünk az elég markáns, hiszen az elmúlt időszakban többször tartottunk sajtótájékoztatót, és ennek az volt a lényege, hogy nevezzék meg, hogy kik a felelősek az eltűnt milliókért.” – mondta Fetser János.

Fetser János sajtótájékoztatóján vázolta az MSZP orosházi frakciójának ellenérzéseit az elmúlt önkormányzati testületi üléssel kapcsolatban. (Fotó: OrosCafé)

Az önkormányzati képviselő kiemelte, nagyon súlyos ügy van folyamatban, melynek kell, hogy legyen politikai felelőse.
– ,,Kérjük és követlejük minden testületi ülésen és minden interpellációnkban, hogy ne csak a 2015-ös és 2016-os évnek történjen meg az átfogó vizsgálata, hanem az azt megelőző két esztendő belső ellenőrzési vizsgálata is történjen meg. Ezt sajnos valamiért nem akarja végrehajtani a polgármester és a hivatal. Ebből látszik, hogy húzzák az időt. 
Igyekeznek az időhúzással, gyakorlatilag egy olyan helyzetet teremteni, hogy az ő politikai felelősségük ne kerüljön szóba. Illetve az anyagi felelősségük is, mert ugye a volt vezető -akiről megállapították, hogy majdnem ötmillió forintot jogtalanul vett fel- írt egy válaszlevelet, aminek az volt a lényege, hogy mindenki tudta, hogy „én ezeket a pénzeket felvettem”, megnevezett vezetőt, önkormányzati vezetőt, polgármestert, pénzügyi iroda vezetőjét, stb., hát ő nem felelős, hiszen tudták, hogy jogtalanul veszi fel, és akkor miért engedélyezték neki. Itt, azt gondolom, hogy nagyon súlyos ügy van folyamatban, aminek kell, hogy büntetőjogi, politikai felelőse is legyen.” – mondta Fetser János.

Hozzátette, követelik a felelős személyek megnevezését. – ,,Természetesen, hogyha ennek a mostani döntésnek, hogy a legújabb vezetőt felmentették, olyan munkajogi  vetülete van, ami egy későbbi, esetleges per során milliókkal terheli meg az önkormányzat kasszáját, akkor elvárjuk, hogy azok az emberek nyúljanak a zsebükbe és fizessék meg, akik ezt a döntést hozták.” – mondta a sajtótájékoztatón a képviselő.

Fetser János a testületi ülésekre tért át sajtótájékoztatójában. A képviselő úgy fogalmazott: „Kezd egy picit paródiává fordulni az önkormányzat testületi ülése”.

– ,,Hiszen egy pár hónapon belül másodszor történik meg, hogy egy döntést utólag akarnak a képviselő testülettel jóvá hagyatni úgy, hogy az előterjesztésben nincs benne, hogy ez már gyakorlatilag megtörtént, csak utólag hagyjuk jóvá. Megtörtént ez most is, hogy a DAREH, ami önkormányzati társulás keretében működik, született egy előterjesztés, hogy a társulási megállapodást módosítani szükséges.” – mondta az MSZP-s önkormányzati képviselő.

Hozzátette, frakciójuk módosító indítvánnyal élt volna, de erre már nem volt lehetőségük a testületi ülésen. – ,,Nagy meglepetésre kiderült, hogy ezt már nem tehetjük meg, hiszen a közgyűlés ezeket a módosításokat elfogadta. Én azt gondolom, hogy teljes mértékben törvénytelen ilyen előterjesztést a képviselő testület elé hozni, hiszen a DAREH-ba delegált polgármester nem hozhatott volna olyan döntést, amit a képviselő testület akár rendkívüli testületi ülésen is nem hagyott jóvá. Mivel ez másodszor fordul elő, az elsőt eset az volt, amikor már fölállítottak egy emléktáblát a PMK falán, illetve felavattak, és utoljára hozta be a polgármester jóváhagyásra, akkor azzal védekezett, hogy az ő frakciója jóváhagyta. 
Na most az ő frakciója nem relevancia, viszont a képviselő testületnek minden lényeges ügyben dönteni kell, és ez most sem történt meg. Tehát látszik, hogy komolytalan munkát végez, mind a FIDESZ frakció, mind pedig a polgármester úr. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez törvénytelen.” – nyilatkozta a megjelent sajtók képviselőinek a képviselő. 

A sajtótájékoztató harmadik témája szintén a június 27-i testületi ülésről szólt. Fetser János nehezményezte, hogy a meghívásos beszerzési elven alapuló TOP-os pályázatokra orosházi vállalkozókat nem hívnak meg a város vezetői.

Füvesi Sándor visszatér-e, hangzott a kérdés (Fotó: OrosCafé)

– ,,A közbeszerzést meghívásossá tették, és meghívásokra orosházi vállalkozókat, ahogy látjuk immár sorozatban nem nagyon hívnak meg, vagy egyáltalán nem hívnak meg. Ennek az volt a lényege, hogy több mint húszmillió forinttal növelték ennek az előterjesztésnek azt a részét, amelyben a beruházás sokkal többe kerül. Többe kerül a beruházás, ezért részben az önkormányzat pályázatot nyújtott be, illetve most a harmadik módosításnál átstrukturálta az egész szerződéstervezetet a vállalkozóval. Ennek volt egy pozitív része is, hogy próbálják a saját erőt csökkenteni, de abban az esetben, ha huszonötmilliós állami pályázat nem nyer, akkor huszonnyolcmilliót hozzá kell tenni a 100 százalékig lefinanszírozott pályázathoz. Ezt azért kifogásoltuk, mert  hét kérdést tettünk fel ezzel az előterjesztéssel kapcsolatban, egyetlen egy kérdésre sem tudtak válaszolni, hanem azt ígérték, hogy írásban válaszolnak.” – mondta Fetser János. 

Az Mszp-s képviselő a polgármestert és az orosházi Fidesz frakciót alkalmatlannak titulálta város vezetésére. Kijelentését azzal indokolta: „kapkod, politikai döntéseket hoz, és nem a város érdekében hozzák meg ezeket a döntéseket, hanem a Fideszhez közel álló klientúra érdekében, és úgy tűnik, hogy szakmailag is felkészületlenek, ami azért problémás, mert mindenféleképpen hátrányos helyzetbe hozza Orosháza állampolgárait”. 

Fetser János úgy fogalmazott, a helyi MSZP-nek egyetlen lehetősége van, mégpedig az, hogy nyilvánosságra hozzák véleményüket azon a csatornán keresztül, amely a rendelkezésükre áll. Sajtókérdésre válaszolva, cáfolta hogy Füvesi Sándor külföldön él, és kiemelte, hogy hamarosan visszatér az ülésekre, melyekre képviselőtársa több interpellációt készít elő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.