- hirdetés -

Rendhagyó családi napra várta tagjait és a kikapcsolódni vágyókat a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza június 30-án. A gyopárosi kemping melletti füves terület megtelt játszani vágyó gyerekekkel és az őket kísérő, de sokszor szintén vállalkozó kedvű szülőkkel.

A hagyomány idén többszörösen is központi szerepet kapott a nagycsaládosok családi napján. Hagyomány, hogy évről-évre megrendezik, immár ötödik alkalommal, ahogyan az is, hogy izgalmas programokkal készülnek a szervezők, akik ezúttal a paraszti hagyományok köré építették a rendezvényt.

Így aztán meglepő látvány fogadta az érkezőket, hiszen háztáji állatok népesítették be a kemping szomszédságát.
– Nagyon sok állatot sikerült idehoznunk a birkától a malacon át a tehénig, de lesz kecskefejés, kisállat simogatás, vannak díszgalambok, tyúkok, és rendezünk kacsaterelési versenyt is – sorolta a négy-, illetve kétlábú „közreműködőket” Benedek Szilvia, az orosházi nagycsaládos egyesület vezetője.

Bözsikén „tehenegelni” is lehetett (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az egyik ilyen „közreműködő” Bözsike volt. A 15 esztendős szarvasmarha hölgy jámboran tűrte, hogy a gyerekek simogassák, sőt a hátára is felengedte őket. Gazdája, Csetei Ferenc örömmel tett eleget a nagycsaládosok kérésének, és hozta el jószágainak egy részét.
– Úgy látom, hogy a fiatalok elég félszegen közelednek hozzájuk, meglátszik rajtuk, hogy keveset vannak állatok közelében. Talán a kutyát, macskát ismerik, de ugye közel sem ezek jelentik a ház körüli gazdaságot – foglalta össze a családi napon szerezett tapasztalatait.

És, hogy még változatosabb legyen a program, különbféle, szintén a témába vágó feladatokat állítottak össze a szervezők, így bővítve a kilátogató gyerekek ismereteit.
– Mint például vetőmagok, házban és ház körül használt eszközök felismerése, állathangok beazonosítása, ízek hozzárendelése kolbászhoz, szalonnához, kenyérhez, kalácshoz – részletezte az elnök. – Igyekeztünk úgy válogatni mindent, hogy visszatérjünk kicsit a gyökereinkhez, a gyorsétkezdék világában is tudjuk, mi kerül az asztalunkra – tette hozzá.

Az egyik feladatban vetőmagokat kellett felismerni a gyerekeknek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A piknikre a helyi nagycsaládosok és érdeklődők mellett az aradi, a csongrádi és a nagyváradi társszervezetek képviselői, illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének tagjai is meglátogatták a rendezvényt.
– Az orosháziakkal elég régi az együttműködés, és újra meghívtak minket, gondolván, hogy a mai nap a mi családjainknak is kiváló lehetőség a kikapcsolódásra. Negyvennyolcan érkeztük négy egyesületből. Itt van Topolya, Ada, Péterréve és Óbecse néhány nagycsaládja. Van olyan, ahonnan mind a hatan eljöttek, így nekik ez igazi családi szórakozás – mondta el Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke.

Ahogy telt az idő, egyre szaporodtak a kíváncsiskodók, a fél 12-es kacsaterelő versenyen már nagyon sokan szurkoltak az indulóknak. Többek között Szabó Klára, aki két gyermeküket hozta ki Gyopárosra.
– Jöttük, hogy jól érezzük magunkat, és együtt legyünk egy kicsit. Igaz, hogy csak a család egy része van itt, mert apa dolgozik, a harmadik gyermek pedig odavan nyaralni, de legalább a két kicsivel közösen tölthetünk pár órát – emelte ki az édesanya.

A legkisebbek is megtalálták a számukra kedves játszóházat (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az állatok és a játékos feladatok mellett volt nép játszóház, de a búza útját is nyomon követhették az érdeklődők egy kiállítás segítségével a magtól a kenyérig. A vásárosok kézzel készült, hagyományos tárgyakat, mézet kínáltak, a vöröskereszt kollégái pedig egészségügyi felvilágosítást végeztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.