- hirdetés -

Pár napja megjelentek az első, helyi görögdinnyék a piacon. A gazdáknak idén meggyűlt a bajuk a mostoha időjárással, a hőmérséklet ingadozása miatt többen terméskiesésre panaszkodnak.

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a mézédes, frissítő görögdinnye. Egy hete kezdődött a szezon, de akadnak még gazdák, akik várják a gyümölcsérést. Az orosházi Dalacsi családnál is még egy hét van hátra az érésig. Dalacsi Attilánétól megtudtuk, az idei időjárási viszonyok jelentős károkat okoztak a gazdáknak, a tavaszi nagy meleg miatt kevesebb a termés. Hozzátette, a dinnyék felvásárlási ára az elmúlt huszonöt évben nem változott. A termelők ennek ellenére nem engedhetik meg azt, hogy az eladási árat növeljék, mert nem tudnák értékesíteni a portékájukat.

Van, aki már szedi, de van, aki még várja az érést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A növényeknek nem kedvezett a hirtelen jött meleg, ez terméskiesést eredményezett. A sárgadinnye szinte egyszerre ért be, ezért a nagybani ára 100 forint alatt van. Több termelő panaszkodott, hogy eladhatatlanná vált a dinnye – nyilatkozta lapunknak Dalacsi Attiláné.
A Nagybani piacon jelenleg 80-100 forint között van a görögdinnye kilónkénti ára, jövő héttől viszont ennek az árnak a felével számolnak a gazdák.

A termelők szerint a görögdinnye dömpingre még két hetet várni kell, akkor az árak is kedvezőbben alakulnak.
A fogyasztóknak fontos, hogy hazai dinnyét vásároljanak. Már több áruházlánc is jelezte, hogy üzleteikbe magyar dinnye kerül. A Lidl közleményében kiemelte, magyarországi raktáraikba kizárólag hazai görögdinnye érkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.