- hirdetés -

Krízisközpont és félutasház nyílik Orosházán melynek célja, hogy elérhetőek legyenek olyan krízis férőhelyek ahova, ha baj van elmenekülhetnek a bántalmazottak és szakemberek tudják segíteni őket a talpra állásban. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával a Biztos Menedék pályázati konstrukcióval valósul meg.A Krízisközpont a kapcsolati erőszak elől menekülő krízishelyzetbe került bántalmazottak számára nyújt komplex ellátást, ami magába foglalja a lakhatási lehetőséget, a bántalmazottak ellátását például élelmiszerekkel, ruhákkal, tisztálkodási és tisztítószerekkel. Segítik, támogatják a gyerekek óvodai, iskolai beilleszkedését, valamint olyan szakembereket biztosítanak mint szociális munkás, pszichológus és jogász, akik segítik a krízishelyzet megoldását.

– Az ellátás ideje négy hét, mely ha szükséges, akkor újabb négy héttel meghosszabbítható. A pszichológus segíti a krízis okozta lelki traumák megoldását, a jogász segít a bántalmazás kapcsán szükséges jogi lépések megtételében, bírósági beadványok elkészítésében – tájékoztatott Rácsok Balázs a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója.
Az igazgató elmondta, a szociális munkás az ellátottakkal közösen hosszú távú stratégiát dolgoz ki annak érdekében, hogy megszűnjön a bántalmazói kapcsolat, ne kelljen visszamenni a bántalmazóhoz, illetve a bántalmazott újra tudja építeni, tervezi az életét.

A Krízisközpont a kapcsolati erőszak elől menekülő krízishelyzetbe került bántalmazottak számára nyújt komplex ellátást (Fotó: internet)

– A Kormányzat az utóbbi években jelentősen fejlesztette a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó ellátórendszert. Célunk, hogy minél több településen elérhetőek legyenek olyan krízis-férőhelyek ahova, ha baj van el lehet menekülni és szakemberek tudják segíteni a bántalmazottakat – ismertette Rácsok Balázs.

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója kiemelte, a Krízisközpont mellett kialakítanak majd egy félutas házat is, melynek célja, hogy amennyiben a bántalmazottaknak teljesen újra kell kezdeniük az életüket és ehhez több éves segítségre, lakhatásra is szükség van, akkor erre is legyen lehetőség.
– A félutas házban akár 5 évig is lakhat a bántalmazott, úgy, hogy közben szakemberek is segítik a talpra állást – mondta az igazgató.

A krízisközpont és a félutas-ház címe nem nyilvános. Ahhoz hogy valaki bekerüljön, a nap 24 órájában hívhatja az Országos Krízis és Információs Telefonszolgálatot, melynek elérhetősége: 06 80/20-5-5-20
Bárki segítségért fordulhat, aki a kapcsolati erőszak miatt krízishelyzetbe kerül és azonnal segítségre van szüksége, illetve el kell hagynia az otthonát.

Rácsok Balázs zárásként hangsúlyozta, mind a két ellátási forma szeptemberben kezd majd működni, a beruházási részre lezárult, most kezdik a működési engedélyeztetést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.