- hirdetés -

Egy nemrégiben kötött megállapodás eredményeként gyarapodott új véralvadás analizátorral az Orosházi Kórház. A 14 millió forint értékű készülékkel csökkenthető a vérkészítmények adása, de a véralvadásban bekövetkező változásokról is rendkívül pontos képet ad.

A használatba vételt hivatalos átadó előzte meg június 26-án. Ezen Duray Gergő, a kórház főigazgatója mérföldkőnek nevezte a berendezés érkezését.
– Ugyan már tizenkilenc ilyen van szerte az országban, de az elmúlt években egyetemi klinikákra, megyei kórházakba kerültek. Az orosházi az első városi kórház, amely ilyet kapott – hangsúlyozta.

Az adományozást több hónapos egyeztetés előzte meg az intézmény és a TEST-VÉR Egészségpénztár között. Utóbbi a takarékos és vérmentes kórházi munka elősegítését tűzte ki célul mintegy húsz évvel ezelőtti alakulásakor.
– Ez a készülék éppen ilyen célokat szolgál. Adataink vannak, hogy milyen vérmegtakarítást lehet elérni vele. A miskolci kórházban például harmadával csökkent a vérfelhasználás, mióta ezt, illetve egy magunk között csak vérmentőnek nevezett berendezést használnak – tájékoztatott Ruttkay Géza, az egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

A kórház orvosainak, ápolóinak jelenlétében mutatták be az új készüléket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az eredmények annak köszönhetők, hogy a ROTEM eszköz rövid idő alatt feltárja a véralvadászavar okát, így minimalizálható a különféle vérkészítmények adása. Míg egy hirtelen kialakuló alvadási zavar esetén a klasszikus laboreredményre 40 percet kell várni, és előfordulhat, hogy mire elkészül, már változik a beteg állapota, addig ezzel a készülékkel 5-10 perc alatt juthatnak érdemi információhoz az orvosok.
– Ezzel egyrészt fokozzuk a betegbiztonságot, a célirányosan kiválasztható faktorok adásával pedig megakadályozzuk a vérvesztés. Mivel nincs szükség pótlásra, költséghatékonyabbá is tesszük a gyógyítást – összegezte az eszköz előnyeit Hegedűs Attila, a kórház központi aneszteziológiai és intenzívterápiás osztályának szakorvosa.

Az átadási dokumentumok aláírásával az egészségpénztár hivatalosan is átadta a készüléket a kórháznak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hangsúlyozta, az Orosházi Kórház a ROTEM készülékkel képessé vált a legbonyolultabb, életet veszélyeztető akut vérzés miatt fellépő véralvadási zavar korrekt ellátására perceken belül.
– Mivel nem teljes vért adunk a betegnek, elősegíthetjük a gyorsabb gyógyulást. A teljes vérátömlesztésnek ugyanis a későbbiekben lehetnek olyan szövődményei, hogy a betegben ellenanyagok keletkeznek, és utána nehezebb számára megfelelő vért találni. Összességében ez a készülék már a 21. századnak megfelelő kezelést tesz lehetővé – emelte ki Duray Gergő.

A berendezést nem csak az egészségpénztári tagok, hanem bármely osztály bármely betegének gyógyításában használhatja a kórház. Nagy előnye, hogy általa a vizsgálat teljesen automatizált, és közvetlenül a betegágy mellett végrehajtható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.