- hirdetés -

A Facebook felszámolt egy álhíroldal-hálózatot, melyről kiderült, hogy egy orosházi tanárnő irányítása alatt működött. Az oldalakat kezelő Nagy Erika már törölte privát profilját a közösségi portálról.

A Facebook törölt egy hírhedt magyar kamuhír-hálózatot a közösségi oldalról. A kilőtt hálózat hat tagjának (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A Tudás Fája – utóbbi nem összetévesztendő a hasonló nevű, főleg egészségügyi álhírekben utazó oldallal) összesen bőven százezres nagyságrendű követőtábora volt – írja az index.hu

Nagy port kavart, amikor egy neves magyar kutató biológus nevével és képével álhírek jelentek meg az említett Facebook oldalakon. Dr. Horváth József akkor feljelentést tett, de az index.hu további információ szerint, ez a botrány elegendő volt ahhoz, hogy többen jelentsék az orosházi tanárnő által kezelt oldalakat, ezáltal elérve, hogy a közösségi oldal megszüntesse azokat. 

Többek között ezzel a poszttal is félrevezették az embereket (fakepalm.hu)

A hálózat a lájkvadászat, a kamu ajándéksorsolások, és a konkrét álhírek széles skáláján játszott, a legjobban működő trükkjük zavarba ejtően egyszerű volt, és szimplán az emberek sajnálatára dolgozott rá: kiettek egy – általában lopott – képet egy nagyon idős vagy nagyon beteg emberről, és melléírták, hogy „Na hány lájkot érdemel?”.
Meghökkentő módon a célcsoportban általában nagyon sok lájkot érdemelt. Az egymással együttműködő, egymást körbelinkelő facebookos közösségek mögött természetesen hirdetésekkel alaposan megpakolt weboldalak álltak, itt jött be a profit a kamuhírekből.

A lájkvadász és kamuhíroldalak ellen küzdő fakepalm.hu kinyomozta ki állt a Káprázatos és társai mögött (egyben ő volt a megújult oldalakon mindegyikén is az első lájkoló): egy Nagy Erika nevű, 48 éves orosházi tanárnő. Ez egyrészt azért megdöbbentő, mert a sztereotípiák szerint az ilyen oldalakat inkább ügyeskedő egyetemisták szokták építgetni, másrészt az oldalak nyelvezete és írásképe inkább egy harmadikos diákét idézte, mint egy tanárét.

A Fakepalm beszélt is Nagy Erikával, aki a lebuktatóinak válogatott szidalmazása mellett elismerte, hogy valóban ő futtatta az oldalakat, és még panaszkodott is egy sort, hogy milyen sok munkája ment most kárba a törlésükkel.

Nagy Erika már törölte privát profilját a Facebookról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.