- hirdetés -

Előkerültek a kombájnok, a traktorok és a magszállító teherautók. Mindez az egyik legnagyobb és legfontosabb idénymunka, az aratás kezdetét jelzi. A Vegetáció Kft.-nél jártunk terepszemlén, ahol intenzíven folyt a durumbúza betakarítása.

Sajnos a tavasszal tapasztalt időjárás nem kedvezett az idei termésnek – tudtuk meg Szollár Szabolcstól, a Vegetáció Kft. cégvezetőjétől. Mint mondta, a késő téli és kora tavaszi hónapokban még bizakodtak a nagy mennyiségű csapadékban, március után azonban a reményeik szertefoszlottak: a száraz időjárás rányomta a bélyegét a kalászosok terméshozamára. S bár a mennyiség nem lesz rossz, a minőség azonban valamelyest romlott.

A cégvezető elkalauzolt bennünket a héten elkezdődött munkálatok helyszínére, ahol éppen két kombájn aratta a durumbúzát. Szollár Szabolcs arról tájékoztatott, hogy a Vegetáció Kft. százötven hektáron termeszt durumbúzát, amelyet nyugat-európai országokba, többek között Ausztriába, Németországba és Olaszországba exportálnak, ahol tészta készül belőle. Felvetődhet a kérdés, miért importálnak jó agráradottságú országok magyar durumbúzát? Megtudtuk, hogy a durumbúza alapvetően a száraz, napfényes időjárást szereti, s e tekintetben a jó adottságú hazai dél-alföldi régió kiváló helyszín a termesztéséhez.

Kiváló adottságokkal bír a térség (Fotó: Rajki Judit)

– Az őszi árpát a gazdaságok már betakarították. A termés összességében közepesnek mondható, a mennyiség azonban ingadozó, területenként eltérő. A repcét is betakarították, hozama hektáronként két és három tonna közötti. Most a búzaaratás kezdeténél tartunk, amiből eddig hektáronként négy-öt tonna körüli mennyiséget takarítottak be, viszont a minőséggel probléma van. Ehhez hozzájárult a későn érkező tavasz és a szélsőséges megoszlású csapadékmennyiség. Emiatt a búzák úgy hányták ki a kalászt, hogy meg sem áztak tavasszal – mondta el Horváth József, az Orosházi és Térsége Gazdakör elnöke, hozzátéve, bár a növény felvásárlási ára tíz százalékkal emelkedett, de összességében ez nem jelent jelentős bevétel növekedést a gazdáknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.