- hirdetés -

Felkészültek, tételt húztak, izgultak, végül mosolyogtak. Címszavakban a Kodolányi János Főiskola orosházi székhelyén június 26-án államvizsgázók délelőttje. Mindannyian közoktatási vezető, illetve mentorpedagógus képzésen vettek részt, annak két vagy négy félévét zárták le a keddi vizsgával.

Vidám beszélgetés, kötetlen hangulat, de azért érezhető vizsgadrukk lengte be a főiskola Gyopárosi úti épületének auláját az államvizsgák első napján. A várakozó tanárok, tanítók ezúttal ismét a másik oldalról kóstoltak bele az oktatás folyamatába. Sikeres államvizsga esetén közoktatási vezető szakképzettséget vagy pedagógus szakvizsgát szereztek.

Bujdosó Éva az előbbiért vágott bele a képzésbe. Mint mondta, munkaközösség vezetőként és osztályfőnökként is hasznát veheti a főiskolán tanultaknak.
– Levelezősként félévente 3-4 konzultáción vettünk részt a kollégáimmal, és nagyon kimerítő, mindent átfogó oktatásban részesültünk. Meg vagyok vele elégedve, azt kaptam, amire jelentkeztem – fogalmazta meg véleményét alig egy perccel a vizsga után.

A bizottság segítő kérdésekkel támogatta a vizsgázókat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A felkészülés az év végi, iskolai hajrá miatt nem volt zökkenőmentes, de az elmúlt másfél hónapban így is minden nap szakított időt, hogy a tételekkel foglalkozzon.
– Nagyon izgultam, de a vizsgabizottság rendkívül támogató, biztató és barátságos légkört teremtett, úgyhogy miután odaültem a székbe és elkezdtem mondani a tételemet, meg is nyugodtam. Reménykedem a legjobbakban – beszélt a vizsgáról kissé felszabadultabban.

Ahhoz, hogy idáig jusson, 120 kreditet gyűjtött, emellett már a képzés elején ismerte azt a 19 tételt, amelyekből húznia, majd felelnie kellett.
– Egy portfólió típusú szakdolgozat elkészítése is a vizsgafeltételek között szerepelt. Ennek tartalmi elemei átfedésben vannak a pedagógus életpálya portfólió elemeivel, így felhasználhatják, amikor majd fokozatot szeretnének lépni. A bírálattal külsős, gyakorló, minősítési eljárásokban részt vevő szakembereket bízunk meg minden esetben, így hasznos tanácsokkal szolgálnak a hallgatóinknak – részletezte a követelményeket Malatyinszki Szilárd központi székhelyigazgató.

A vizsgázóknak 19 tételből kellett felkészülniük (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az államvizsga időszak három napos, csütörtökig tart. Ez alatt összesen hatvanhárman adnak számot tudásukról.
– Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyéből érkeztek a képzések résztvevői, szinte nincs olyan oktatási intézmény a régióban, ahol nem dolgoznak nálunk tanuló vagy végzett pedagógusok. Úgy látjuk, egyre inkább belső igénnyé válik, hogy a tanárok, tanítók is tanuljanak, szélesítsék a tudásbázisukat, esetleg vezetőkké váljanak a nálunk szerzett diplomájukkal – tette hozzá Malatyinszki Szilárd.

A most vizsgázók július 14-én kapják meg diplomájukat, majd újabb jelentős feladat vár az intézményre, következik ugyanis a felvételi ponthatárok kialakítása, majd a jelentkezők kiértesítése. A székhelyigazgató máris felhívta a figyelmet a pótfelvételi lehetőségére: augusztus 31-ig azok adhatják be jelentkezésüket, akik az általános felvételi eljárás során nem jutottak be egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Ők ekkor már csak egyetlen helyet jelölhetnek meg. A Kodolányi János Főiskola a pótfelvételi keretében minden szakján várja majd a jelentkezőket Orosházán, Székesfehérváron és Budapesten is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.