- hirdetés -

Csökken a szociális hozzájárulási adó, a tej áfája, és tovább növekszik a családi adókedvezmény mértéke – ezek voltak a héten az Országgyűlés elé beterjesztett legfontosabb adójogi változások. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely öt éve még 27 százalék volt, jövőre további két százalékkal 17,5 százalékra csökken, hozzátéve a gazdasági növekedés függvényében további adócsökkentések lehetnek a következő években, reményeik szerint négy év múlva a szociális hozzájárulási adó mértéke 11,5 százalék lehet.

Kitért a családi adókedvezmény további növelésére, amely gyermekenként további öt-ötezer forintot jelent, így két gyerek esetén már az adókedvezmény havi 40 ezer forintot is eléri. A miniszter elmondta azt is, hogy a nyugdíjasoknak munkavállalás esetén csak személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

Olcsóbb lehet a tej is, miután az UHT és az ESL tej áfája is egységesen 5 százalékra csökken. 

Jelentősen, 20 százalékkal nő az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok népegészségügyi adója átlagosan. Ebbe beletartoznak a csipszek, cukros üdítők és szeszes italok. Gulyás Gergely hangsúlyozta, ezt népegészségügyi intézkedésnek tekintik.

A minisztert a cafetéria kapcsán kifejtette, jövőre már csak a SZÉP-kártya marad meg. –Amikor annak bevezetése megtörtént, az volt a cél, hogy a munkavállalók a jövedelmük egy részét kedvezőbb feltételek mellett kaphassák, mára azonban adózás feltételei lényegesen kedvezőbbé váltak, ezért azt javasoljuk, hogy béremelésekben adják oda a munkáltatók az adócsökkentés és gazdasági növekedés nyomán felszabaduló forrásokat. A cafetériára a belföldi fogyasztás és turizmus erősítése érdekében a SZÉP-kártya marad – jelezte.

–A jövő évi adótörvények szolgálják az adócsökkentést, az adóegyszerűsítést, és olyan társadalompolitikai szempontokat is figyelembe vesznek, mint a népegészségügy. Lezárnak fontos és hosszú ideje tartó vitákat, és nyitva hagyják a jövőre nézve a gazdasági teljesítő képesség fényében a további adócsökkentés lehetőségét – összegzett Gulyás Gergely.

(kormany.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.