- hirdetés -

„Helyi adottságokra alapozott gazdaságfejlesztés az Árpád-Agrár Zrt.-ben” címmel tartottak pénteken szakmai napot Szentesen, melyre a magyar tudományos élet több kimagasló személyisége is ellátogatott.

Az Árpád cégcsoport kertészete Magyarország egyik legnagyobb zöldséghajtató vállalkozása. Kezdetben szabadföldi és melegágyi termesztés folyt, majd a 60-as évek végétől kezdetét vette az üvegházak és a fóliasátrak építése, amelyeknek az olajipari próbafúrások során talált termálvíz adott igazán lendületet. A legfontosabb zöldségnövényeik a fehér étkezési paprika, a fürtös- és koktélparadicsomok, ez utóbbit is egyre nagyobb területen és mennyiségben termelik. Jelentős még a palántanevelés, amelyet több, mint 6 hektáron állítanak elő, és további 2 hektár fejlesztése zajlik.

Tizenhárom akadémikus is részt vett a látogatáson (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A kertészeti ágazat a legmeghatározóbb, hiszen 40 hektár felett termesztenek. A hajtató-berendezéseket 20 kiváló műszaki adottsággal rendelkező termálkút fűti. A cégcsoport által megművelt szántóterületeken pedig búza, kukorica, árpa, napraforgó, szója, lucerna, cirok és füveshere terem. A takarmánynövényeket a saját, 650 tejtermelő Holstein-fríz szarvasmarha részére állítják elő. A cég filozófiája, hogy a kiváló minőségű termék, kifogástalan alapanyagból készüljön.

Dr. Csikai Miklós a Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre elmondta:
– A nemzeti és a helyi adottságainkra épülő gazdaságfejlesztés az egyetlen út, amely megtarthat, és előre visz. Három olyan helyi adottsággal rendelkezünk, melyet nem szabad parlagon hagynunk, és amelyek eredményessé tehetik vállalkozásunkat. A lábunk alatt rejlő kiváló termálvíz, a fejünk felett ragyogó alföldi nap és az évszázados szakértelem és tapasztalat. Hitem szerint nem a mindenkor meghirdetett támogatási forrásokra kell alapozni a fejlesztéseket, hanem ezekre az adottságokra. A tudományos élet jelenlevő kiválóságaival hosszú évek óta jó kapcsolatokat ápolunk. A mai szakmai napon az elmúlt három év fejlődését mutatjuk meg nekik – összegezte a nap programját az elnök-vezérigazgató.

A cég filozófiája, hogy a kiváló minőségű termék, kifogástalan alapanyagból készüljön (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tizenhárom akadémikus, köztük dr.Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, és dr. Nagy Frigyes, volt földművelésügyi miniszter, a Zrt székházában folytatott kerekasztal beszélgetés után megtekintette a legújabb fejlesztésű és legmodernebb, aqua-technológiás rendszerű két hektáros üvegházak egyikét. (Ehhez hasonlót Orosházán, a Majsai-kertészetben láthatunk.) A paradicsom termesztés csúcsát képviselő rendszerben a látogatók megtalálhatták saját szakterületük érdekességeit, a gépészmérnök épp úgy, mint az agrármérnök, vagy a közgazdász.

A tudósok egyöntetű véleménye szerint az ilyen, korszerű technológiát alkalmazó és gazdaságosan termelő egységek, még évtizedekig megállják helyüket a korszerű mezőgazdaság egyre élesebb versenyében is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.