- hirdetés -

Orosháza Közszolgálatáért díjjal tüntették ki Tarjánné Kósa Ritát, aki közel 20 éve kimagaslóan precíz, lelkiismeretes munkájával erősíti az Egységes Szociális Központ (ESZK) csapatát.

Tarjánné 2001-ben jeles eredménnyel szerezte meg szociális munkás diplomáját , majd a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szociálpolitika szakán folytatott tanulmányokat, és 2013-ban idősek szociális ellátása témacsoportból tett szakvizsgát.
Az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központnál 1999-től dolgozik. Másodéves szociális munkás hallgatóként vették fel az akkori II. számú Idősek Otthonának (jelenleg Platán Idősek Otthonának) mentálhigiénés csoportjába.

A klasszikus értelemben vett tanuló évek eredményeként hamarosan szociális ügyintézői feladatokat kapott, amely már nemcsak az idősek otthonán belüli, hanem intézmények közötti kapcsolatokat és tanulási, tapasztalatszerzési lehetőségeket is jelentett számára. Mint mondja, azon túlmenően, hogy megtanult dolgozni, kölcsönösségen alapuló munkatársi kapcsolatokat kiépíteni, egyre mélyebb gyakorlati tapasztalatokra tett szert az idős emberek gondozását illetően.

Elmondása szerint ő csak tette a dolgát, ahogy szüleitől, munkatársaitól, vezetőitől tanulta (Fotó: Rosta Tibor)

Tarjánné Kósa Rita kiemelte, sok éves szakmai tapasztalata ellenére számára a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor 2010-ben kinevezték az Ezüst Fenyő Idősek Otthona telephelyvezetőjének.
– Ez a felelősségteljes, komplex ismereteket, szervező és irányítói, problémamegoldó képességeket igénylő munkakör, az intézmény munkatársai és az idős ellátottak tanítottak meg arra, ami ma esetleg példaértékű lehet a munkámban, személyiségemben – fogalmazott Tarjáné Kósa Rita.

2014-ben a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátásának telephelyvezetőjeként szakmai tudásával segítséget nyújtott az új ellátási formán alapuló klub beindításhoz.

2015-ben a Platán Idősek Otthona telephely-vezetőjeként mutatta meg rátermettségét. Jelenleg, mint az ESZK bentlakásos ellátások egységvezetője dolgozik, és akkreditált képzőhelyként a gyakorlati képzések koordinálása is a feladatai közé tartozik.
– Minden embernek jólesik, ha a segítségét megköszönik, vagy a jól végzett munkájáért megdicsérik. Én sem vágytam soha ennél többre, arra pedig egyáltalán nem számítottam, hogy feladatellátásomat munkatársaim, feletteseim és Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete kimagaslónak értékeli – mondta Tarjánné Kósa Rita meghatottan. Hangsúlyozta, mindig megpróbált a kihívásoknak a lehető legjobban megfelelni, és úgy segítséget nyújtani másoknak, ahogy azt ő is elvárná. Hozzátette, igazából csak tette a dolgát, ahogy szüleitől, munkatársaitól, vezetőitől tanulta.

Közel húsz évvel ezelőtt kötelezte el magát a szociális munkának. Sok munkát és energiát fektetett a tanulmányaiba, fejlődését mégis a gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőségeknek, vezetői bizalmának és azok megbízásainak tulajdonítja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.