- hirdetés -

Horváth János festőművész legújabb akvarelljeiből nyílt kiállítás június 21-én, a Városházi Galérián.

Akvarellekből álló kiállítás megnyitójának helyszíne volt június 21-én a Városházi Galéria. A kiállító Horváth Jánosnak szinte az egész életét a festészet határozta meg, 13 éves korában ragadott először ecsetet, akkor még Szentesen élt. Nem sokkal később Orosházára költözött, az 1964-ben alapított Fiatal Orosházi Festők Csoportjának volt tevékeny részese.

– A grafika majdnem minden ágával foglalkozom a rézkarcon kívül, a fő témám az olajfestészet, de szívesen foglalkozom pasztellel és akvarellel is, melyekből a mostani kiállításom is nyílik – nyilatkozta a 77 éves művész, aki korábban tanárként is dolgozott.

Elsősorban olajfestészettel foglalkozik, de akvarelleket is előszeretettel készít Horváth János (Fotó: Rosta Tibor)

Számos kiállítása volt már Magyarországon, de külföldről is előszeretettel keresték fel, hogy állítsa ki műveit. Jelenlegi kiállítását Bodrogi Béla, az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület alelnöke nyitotta meg, aki kiemelte, milyen nehéz volt Horváth János több száz gyönyörű akvarellfestményéből kiválasztani a 37 legszebbet.

– Az egyik legkönnyebb festészeti módnak tűnik elsőre, mégis rendkívül nehéz műfaj az akvarell, hiszen az olajfestményekkel ellentétben nem lehet javítani, ráfesteni. Horváth János ráadásul minden ilyen festményét otthon készítette, mikor betegségei megálljt parancsoltak neki a műteremben való munkához. Ennek ellenére több száz képet festett meg ezidő alatt, ami emberfeletti teljesítmény – méltatta a művészt Bodrogi Béla.

Horváth János kiállítását augusztus végéig tekinthetik meg a festészet iránt érdeklődők a Városházi Galérián.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.