- hirdetés -

Június 18-án, a Petőfi Művelődési Központban tartotta következő ülését a Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub. Az előadás vendége Kertész Éva, botanikus volt, aki a Körös-Maros Nemzeti Park növény- és állatvilágáról, a terület védelméről tartott beszámolót a résztvevőknek.

Illusztris vendéget fogadott június 18-án az orosházi Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub a Petőfi Művelődési Központ épületében, soron következő ülésükön. Kertész Éva korábban a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi osztályának botanikusaként dolgozott, előadásának témája a környék természetvédelme volt.

– Az idei a biodiverzitás éve, előadásomban a Körös-Maros Nemzeti Park területének növény- és madárvilágát mutatom be, kiemelve védelmük fontosságát. Érdekesség, hogy ezeket a törzsterületeket mozaikos nemzeti parknak is hívják. Olyan helyek, melyeket meg kell védeni az elsivatagosodástól vagy a rossz vízkezeléstől – emelte ki Kertész Éva.

Az előadások lényege a terület feltérképezése volt, de a szépszámú, díszes madárvilágból is ízelítőt kaptak az érdeklődők. Az előadó szerint a legfontosabb, hogy több figyelmet fordítsanak nemcsak a Körös-Maros-, de az ország összes nemzeti parkjának a védelmére, hogy a vizes, nedves élőhelyekre ne csak a szemetet hordják.

A természetvédelmet nemcsak Magyarországon, de a világon mindenhol kiemelt figyelemmel kísérik, egyre több szervezetet alapítanak, ami kiemelt figyelmet fordít rá.

Mint, ahogy az előadásból kiderült a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz kapcsolódik még 1935-ből Magyarország első védett növénye a hérics, valamint olyan madarak életének és vonulásának fontos színtere, mint a bakcsó, a kanalas gém vagy a daru.

A kertbarátok nagy figyelemmel hallgatták az előadást, sokuknál jegyzetfüzetek is előkerültek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.