Aszály vagy belvíz? – Betakarítás alatt hamarabb kell bejelenteni a káreseményt

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, illetve a kárenyhítő-juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 15 napos határidőt szab meg a kárbejelentés megtételére.

Aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik (ettől a naptól számítódik a +15 nap).

Felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, őszi fagy vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik. Itt a káresemény jól beazonosítható, egy adott naphoz kötődik.

A 15 napos határidőt módosíthatja a betakarítás ténye/terve. Erre vonatkozóan a rendelet 4. § (4) bekezdése az irányadó: „4. § (4) A használatban lévő termőföldön az (1) bekezdés szerinti kárbejelentést legkésőbb a tervezett betakarítás vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj előkészítés előtt tíz nappal kell megtenni.”

Azaz, ha a termelő betakarítást tervez, akkor a bejelentésre rendelkezésre álló határidő nem 15 nap, hanem csak 10 nap. Ebben az esetben a kárbejelentés megtételének dátuma a betakarítás tervezett időpontjától függ. A sürgős betakarítás vagy a terület kármentése esetén javasolt az illetékes kormányhivatalt értesíteni és kérni a szemle lefolytatását.

Az agrárkár-enyhítési szerv tárgyév július 15-ig határozatban értesíti a mezőgazdasági termelőt kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegéről – írja az Agrofórum.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás