- hirdetés -

Szenttamás és Orosháza között 2009 óta él a testvérvárosi kapcsolat, aminek egyik igen jelentős eseménye az úgynevezett diákcsere nyaraltatási program. Az elmúlt 7-8 évben a program keretében 20 kitűnő orosházi diák Montenegróban, ugyanennyi szenttamási tanuló pedig Orosházán nyaralhat. 

A szenttamási községi tanács kulturális tanácsosa, Ifjú Zoltán elmondta, a hagyományos diákcsere program az idén nyáron is megvalósul.
 
A diákcsere program lényege, hogy az orosházi kitűnő tanulók, élsportolók, jó eredményeket felmutató diákok Montenegróban, a szenttamási Srbobran nyaralóban tölthetnek ingyenesen 10 napot, a Szenttamásról érkező gyerekek pedig ugyancsak ingyenesen nyolc napot töltenek az Orosháza melletti Gyopárosfürdőn.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is községünk négy általános iskolájából 20 kitűnő eredményű, példás magaviseletű negyedik osztályos diák utazhat nyolc napra Orosházára. Tehát június 23-tól augusztus 2-ig a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából 10, a Vuk Karadžić iskolából 6, a turiai Petar Drapšin Általános Iskolából 3 és a nádaljai Žarko Zrenjanin-Uča iskolából is 3 diák vesz részt az ajándékkiránduláson. Ami a szenttamási gyerekeket illeti, a  többéves tapasztalat és az iskola pszichológusának tanácsa nagyon jól bevált, 3-4 évvel ezelőtt ugyanis mi is 10 napra küldtük a kirándulókat, viszont a szakember azon a véleményen volt, hogy a negyedikesek, azaz a 10-12 éves gyerekeknek ez az első komolyabb távolléte a családtól, amire 7- 8 nap elegendő.

Azon felül ugyanis a gyerekeknek már erős honvágyuk van. A diákokat két tanítónő, Ifjú Judit és Gavanski Martina kíséri el a gyönyörű magyarországi fürdőbe, és bízunk benne, hogy ezúttal is nagyon sok szép élménnyel gazdagodnak mindannyian – mondta a községi tanács tagja. Hozzátette, Orosházáról idősebb diákok utaznak a Sutomorén lévő szenttamási nyaralóba. Ők is több iskolából jönnek, több tanár kíséretében, és a csúcsidényben, július 10-e és 20-a között nyaralnak az Adriai-tenger partján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.