- hirdetés -

A Donorok Világnapján a Magyar Vöröskereszt Békés-megyei szervezete Orosházán is véradást szervez nyolc órától délig a Véradó Állomáson várják a véradókat .

Június 14. a véradók (donorok) világnapja annak emlékére, hogy 1868-ban, e napon született Karl Landsteiner osztrák származású amerikai patológus, szérumkutató, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamainak miniszterei 2005-ben határoztak e világnap megtartásáról.

A WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának mintegy nyolcvan százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. E napon világszerte, így Magyarországon is köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással három életet menthetnek meg.

Egy véradással három ember életét menthetjük meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer (hetente átlagosan kilencezer) egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia. Magyarországon évente átlagosan 150-200 ezer ember szorul vörösvérsejt-koncentrátumra vagy más vérkészítményre, mert baleset éri, műtéti beavatkozáson esik át, vagy vérzékenységben szenved. Bajbajutott embertársainknak évente átlagosan 500 ezer véradás garantálja a szükséges vérkészítmény mennyiségét, amit a lakosság 4-5 százaléka biztosít. A feldolgozott vér, mint gyógyszer, naponta több ezer ember életét menti meg.

A donorok világnapján szervezett véradáson a Vöröskereszt dolgozói minden véradónak külön kis ajándékkal kedveskednek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.