- hirdetés -

Modellautók száguldoztak a Rákóczitelepi sporttelepen: a Nitro On-road országos bajnokság második fordulóján apró, de annál fürgébb kocsikkal versenyeztek a modellezők.

A Nitro On-road orosházi versenyén három kategóriában indulhattak a versenyzők: alap, tuningolt és elektromos. Az alap és tuningolt verziók négy kerék meghajtású, belső égésű, nitrometánnal hajtott modellautók, míg az elektromos kategóriában értelemszerűen elektromos motorok futnak. Az egy a tízhez méretarányú járgányokat távirányítóval vezetik, amin a fékezés és a gázadás mellett még sebességváltás is lehetséges. Ezeket a modellautókat szépen lehet tuningolni, ámbár a versenyeken szigorú előírásoknak kell megfelelni: ha a motor, a karosszéria vagy a méretarány nem stimmel, akkor a versenyző módosíthat a gépen, de csak úgy, ha az összhangban van a szabályokkal. Ebben sportban – merthogy a résztevők határozattan annak tartják – nem csak országos, de európai bajnokságok is indulnak. Orosháza immáron hatodik éve ad otthont az országos bajnokságnak, június második hétvégéjén közel 15 modellező mérte össze tudását a Rákóczitelepi sporttelepen.

Készülődés a versenyre (Fotó: OVMSK)

–A modellezés eléggé rétegsport, ezért szoros kapcsolatok alakulnak ki. A verseny előtti napon a srácok az ország több pontjáról, például Budapestről és Pécsről eljönnek, majd kempinges jelleggel készülünk a másnapra. Szóval tényleg egy baráti összerezdülés szokott ez lenni – válaszolta Gellén-Hatos Melinda arra kérdésünkre, minek tudható be a családias hangulat a versenysátrakban. Melinda elmondta az orosházi fordulót az Orosházi Városi Modellező és Sport Klub (OMVSK) – melynek ő maga is tagja – szervezi. –Mi heten az autós szakágat képviseljük az OMVSK-ban, de létezik hajós és repülős részleg is. – zárta.

László Gábor, a verseny egyik indulója szerint a modellautózás egy technikai sport. Ő maga Európa-bajnokságon is indult: –A verseny egy hétig tart az első szabadedzéstől a fináléig. A héten futott idők alapján besorolnak minket, és a legjobb 10 indulhat az utolsó versenyen. Sajnos én még csak a harmadik helyig jutottam. Egyébként azért szeretem ezt csinálni, mert ez a hobbim, a versenyeken barátságok köttetnek, és a legfontosabb, hogy jól érzem magam közben. – fogalmazott a versenyző.

Akcióban (Fotó: OVMSK)

Visszatérve az orosházi bajnokira, itt két nap alatt bonyolították le a versenyhétvégét. Szombaton szabadedzésekkel készültek, már ha az időjárás engedte. Vasárnap délelőtt időmérővel dőlt el a rajtrácsok sorsa, majd délután egy 30 perces futammal zártak a modellezők. 

Az orosházi versenyzők közül alap (Nitro Stock) kategóriában harmadik és negyedik helyen végzett Gellén János és  Rosinsky Norbert. A tuning (Nitro Tuning) kategóriában az orosházi Kádár Tamás ötödik helyen fejezte be a futamot, még az elektromos modellautó kategóriában a dobogó legfelső és harmadik fokára Gibala Ferenc és Rosinsky Norbert állhatott fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.