- hirdetés -

Lassan egy évtizede hagyomány, hogy húsz orosházi diák utazik el tanáraik kíséretében testvérvárosunk, Szenttamás jóvoltából Montenegróba. A húsz résztvevőt az iskolák tantestülete jelöli ki tanulmányi vagy sporteredményeik, kiemelkedő magatartásuk jutalmául.

A csereprogramról szóló megállapodást Orosháza és Szenttamás egykori polgármesterei, Németh Béla és Branko Gajin írták alá 2009-ben, a városalapítási ünnepen. Ennek értelmében már abban az évben elindult az első orosházi diákcsoport Szenttamás önkormányzati tulajdonú montenegrói szállodájába. A vajdasági látogatók is azóta érkeznek minden nyáron Gyopárosfürdőre.

A korábbi évek szisztémájához hasonlóan ezúttal is 20 gyereknek, valamint az őket kísérő pedagógusoknak biztosít tíz napos teljes ellátást Orosháza önkormányzata. A nyaralást jó magatartásukkal, kiemelkedő tanulmányi vagy sportteljesítményükkel kivívó diákok utazásáról az orosházi iskolák tantestületei döntöttek. Az iskolánkénti létszám az adott intézmény méretéhez és a tanulók létszámához igazodik.

A montenegrói Sutomore 2009 óta várja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat (illusztráció: tenger.info)

A középiskolák közül idén a Táncsics Mihály Gimnázium négy, a Székács József Evangélikus Iskola három, a Kossuth Lajos Szakképző Iskola szintén három tanulóját választhatta ki a montenegrói küldöttségbe. Az általános iskolák esetében a Vörösmarty iskola és tagintézményei öt, az Eötvös iskola kettő, a Református iskola szintén kettő, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedig egy fővel képviseltetheti magát.

Utazásukra idén július 10. és 20. között kerül sor. Az eddigiektől eltérően idén Szenttamás tanulói is a júliusi időszakban érkeznek, a város Gyopárosfürdőn, a régi úttörőtábor kempingjében található házakban fogadja őket. A két város önkormányzata közösen fedezi a látogatások költségeit.

Dávid Zoltán polgármester az önkormányzat nevében minden díjazottnak élményekkel gazdag nyaralást kíván.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.