- hirdetés -

Nevetgélő, aktív gyerekek és egy közvetlen, energikus előadó. Így lehet leírni a hangulatot, ami fogadott bennünket a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, a 89. Ünnepi Könyvhét negyedik előadásán. Az olvasásáról, de mindenekelőtt az értő olvasásról hallgattak előadásokat a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének diákjai, Kovács Attilától, azaz Holden Rose írótól. 

Az író elmondta, egész évben járja az országot, Orosházára harmadik alkalommal érkezett. Kiemelte, nagyon szeret itt lenni, minden évben eljön az Alföldre, idén Orosháza, Csongrád és Szarvas az úti célja.
– Ebben az évben ötezer gyermekhez szeretnék eljutni és elmondani mindegyikőjüknek, mennyire fontos az olvasás – mesélt céljáról Holden Rose, aki hétfőn délelőtt a városi könyvtárban negyven érdeklődő gyermeknek adta át ezt az üzenetet.

Minden gyermek aktívan részt vett a játékokban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Miért fontos az olvasás?

– Az olvasás fejleszti a képzeletet. A képzelet pedig folyamatos használatban lévő dolog, egy olyan vizualizáció, amelyet folyamatosan, megállás nélkül használunk például arra, hogy reagálni tudjunk a környezetünkre, hogy képesek legyünk bármit megoldani. Ezt a képzeletet fejleszti az értő olvasás – adta válaszul kérdésünkre az író. 

Holden Rose véleménye szerint nem lett kevesebb az olvasók száma, csak a világ változott körülöttünk. Régen még a televízióban hétfőnként adásszünet volt, és csak reggelente ment mese benne. Ha a gyerekek kikapcsolódni szerettek volna, kimentek a játszótérre és sötétedésre haza mentek.
– A mai világban a szülőknek, a még kell egy kis szusszanás, addig sok esetben a televízió vigyáz a gyerekre, és már nem merik elengedni őket egyedül játszani sem. Kevesebb lett a gyermekek közötti kapcsolat, így az igényük is csökkent a másik társaságára – mondta az író.

A mai fiataloknak nincs gyakorlatuk abban, hogy minőségi időt töltsenek egymással. Egy rövid játék után kell valamilyen eszköz számukra, ami kiviszi őket abba a virtuális világba, amiben az idejük nagy részét töltik.
– Ezért fontos tudni azt, hogy a gyerekeket folyamatosan animálni kell, segíteni nekik, tanítani őket a játékra és az olvasásra szoktatni. Hiszen az olvasásra is éppen úgy szoktatni kell őket, mint bármi másra. Praktikákat kell alkalmazni, sokszor újra olvasni a fejezeteket, törődni velük és folyamatosan fenntartani az érdeklődésüket – sorolta Kovács Attila, azaz Holden Rose.

Senki sem távozott üres kézzel, a végén mindenki matricát kapott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Papír-, e-, vagy hangoskönyv?

Az író kifejtette, hogy a hangos könyvet nem sorolná ide. Bár ugyanúgy fejleszti a képzeletet mint a rendes könyv, a technikája, az hogy leüljünk és képesek legyünk végigolvasni egy szöveget, fenntartani a figyelmünket, összerakni a fejünkben a mondatokat, ahhoz szükség van arra, hogy manuálisan olvassunk és ne csak hallgassuk a történetet. Kiemelte, a hangoskönyv jó dolog de nem váltja ki az olvasást.

– Az elektornikus és a papír alapú könyvek között úgy gondolom nincs különbség. A mai eszközökkel a fényerőt is lehet úgy állítani, hogy ne legyen káros szemünk egészségére, illetve a betűméretet is lehet nagyobbra állítani a könnyebb olvasás érdekében. A elektronikus könyvek és a papír alapú könyvek véleménynem szerint ma még egyenrangúak, később az e-könyvek kerülnek majd fölénybe – mondta Holden Rose.

Utazásai alkalmával több korosztálynak is tart előadásokat, már nagycsoportos óvodásoknak is írt könyvet, mely érdekes kérdésekkel vonja be a kicsiket mesevilágába. A Piros és Bodó, Az időutazás című könyve mint mondta, az értő olvasás előszobája. Elsős gyerkőcöknek színezős meseregénnyel készült, a harmadiktól ötödikig tartó korosztály számára pörgős detektív történeteket írt, a nagyobbaknak pedig egy steampunk kalandregényt gondolt ki, amely egy izgalmas világba kalauzolja el azt a fiatalt, aki szeretné, hogy semmi se legyen már olyan, mint azelőtt.

Kovács Attila Orosházán tartott előadásai 3.-4. osztályos diákoknak szóltak, akik végig kíváncsian figyelték a bemutatót. Az író az előadás első felében az olvasásról beszélt, elmesélte, miért fontos a képzelet, mire használjuk és hogyan fejleszthetjük, ezen kívül megbeszélték közösen azt is, mit kaphatunk még az olvasástól. Ezután bemutatta a Howard Matheu különös esetei könyvsorozata szereplőit, és elmesélte, hogyan lettek nyomozók.

Az előadás során felolvasott az egyik regényből, majd játékosan kikérdezte a hallottakat. Akik jól válaszoltak a feltett kérdésekre könyvjelzőket kapnak, az egyik diák pedig, aki a legtöbb helyes választ adta, megnyerte a könyvet, amelyből Holden Rose felolvasott.

Az előadás végén pedig vidáman, együtt kiáltották, a rendezvény egyik legfontosabb üzenetét: Azt olvasok, amit akarok! 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.