Mokri Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért – Majsai Zoltán

Sokat tett, sokat dolgozott a Mokri Sámuel Díj kitüntetettje az orosházi mezőgazdaság fejlődéséért. Az egykori favázas fóliáktól mára eljutott a legkorszerűbb technológiáig, s mintegy hetven embernek ad munkát.

Majsai Zoltán 1954-ben született Orosházán földműves családban. Dédszüleitől kezdve a család megélhetésének alapja a mezőgazdasághoz kötődött. Olykor komoly akadályokba ütköztek, de az akaraterő és az elhivatottság mindig erőt adott az újrakezdéshez.

Majsai Zoltán tanulmányait Orosházán kezdte, majd Szarvason, a mezőgazdasági főiskolán folytatta. Ezt követően édesapja mellett betanult a fólia alatti zöldségtermesztésbe, amellyel már több mint 40 éve foglalkozik.

A földárverés lehetőséget jelentett a Majsai családnak, éltek is vele és nagyobb területhez jutottak, ami megalapozta a további fejlődés lehetőségét. Saját kertészetében külföldi tanulmányutak és belföldi tapasztalatcserék segítségével törekedett itthon megvalósítani a technikai és technológiai újdonságokat. Az eltelt időben fűtötték a fóliát fűrészporral, olajjal, földgázzal, tartályos gázzal, szénnel, míg eljutottak a mostani termálvizes fűtésig. Az országban másodikként vezették be a vízkultúrás termesztést, mellyel 5 hektár felületen termelnek paradicsomot biológiai növényvédelemmel támogatva.

Negyven esztendő munkáját ismerték el a Mokri Sámuel díjjal (Fotó: Rosta Tibor)

A siker kulcsa a kiváló munkatársak, és természetesen az összetartó család, melynek minden tagja részt vesz kertészet működtetésében, jövőjének építésében. Tervei között további fejlesztések és újabb munkahelyek teremtése szerepel.

 – A régi rendszerben elítélően nyilatkoztak arról, hogy tanult, főiskolát végzett ember létemre zöldséget termesztek, mondván nem ezért taníttattak. Szerencsére eljöhetett ez a mostani pillanat, amikor saját közösségem, saját városom ismerte el a munkámat. Rendkívül felemelő érzés volt a templomi ünnepségen átvenni a kitüntetést – fogalmazott Majsai Zoltán.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás