- hirdetés -

A városalapítás évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében Mokri Sámuel Díjat vehetett át a Mezgé egykori tanára, a már nyugdíjas éveit töltő Kiss János.

Szentetornyán született 1937-ben, gazdálkodó család gyermekeként. Kicsi korától fogva részt vett a mezőgazdasági munkákban, így korán megszerette a természetet. A földhöz, az állatokhoz és növényekhez való ragaszkodása egész életét meghatározta, s ez az elköteleződés évtizedek óta töretlen.

Általános iskolai tanulmányait követően az Orosházi Mezőgazdasági Technikum növénytermésztési-állattenyésztési szakán tanult 1952-1955 között. Innen egyenes út vezetett a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, ahol 1959-ben végzett. Első munkahelye a Szegedi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet gazdasága volt, ahol technológiai munkák irányítását végezte. 1961-ben egy hirdetésre jelentkezve visszakerült Orosházára: a Tangazdaság növénytermesztésének irányításával bízták meg.

1963-ban újra iskolapadba ült, nem egyedül, felesége vele tartott. Közösen végezték el a Mezőgazdasági Mérnöktovábbképző Intézet tanári szakát, ez volt ugyanis a feltétele annak, hogy szakmai tárgyakat taníthassanak. Rá egy évre Kiss János már egykori iskolájában tanított növénytermesztést, emellett oktatásvezetőként az elméleti és szakmai órák összehangolásával, előkészítésével foglalkozott, Békés-, és Csongrád megyében. Több mint harminc éven át, egészen nyugdíjba vonulásáig végezte elhivatottan munkáját.

Ma már jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti a tanár úr (Fotó: Rosta Tibor)

Másodállásban a technikai bemutató területet üzemeltette, de jutott idő a sportra is, a futball lelkes rajongójaként 22 éven keresztül volt ifjúsági csapatok labdarúgó edzője különböző egyesületeknél. Ma már megérdemelt pihenését tölti a kiváló pedagógus és szakember.

– Nagyon jó érzés volt kitüntetettnek lenni, hisz sokan ismernek és sokan örültek együtt velem. Köszönöm mindazoknak, akik rám gondoltak – kommentálta az elismerést Kiss János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.