- hirdetés -

A térségi úthálózatról, orvosi ügyeletről és pályázatokról tanácskozott a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása, valamint az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása Mezőkovácsházán, június 8-án. Az együttes ülésen a Mezőkovácsházi és az Orosházi járások polgármesterei, a társulások elnökei és Simonka György országgyűlési képviselő megegyeztek a közeljövő célkitűzéseiben.

Az úthálózat fejlesztése régóta prioritás térségünkben, hiszen számos útszakasz rendkívül rossz állapotban van. Az utóbbi években a dinnyés út folyamatosan fejlődik, de még rengeteg javításra van szükség: többek között erről is szó volt az első napirendben, ahol Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója tartott beszámolót a közútfejlesztési helyzetről. E napirend megtárgyalásakor Simonka György arra kérte fel az igazgatót, hogy a következő fejlesztési programban a települések polgármestereinek javaslatai alapján döntsenek a felújítandó utakról. A társulások ennek megfelelően arról szavaztak, hogy az Orosháza és Dombegyháza közötti szakaszon, a jelenlegi felújításokból kimaradó, Orosházát Csanádapácával összekötő utat is újítsák fel, valamint a Mezőkovácsháza és Medgyesegyháza közötti utat újítsák meg, illetve az útvonalon lévő Kunágota-Medgyesegyháza-Magyarbánhegyes-Mezőkovácsháza kereszteződés helyére építsenek ki egy körforgalmat.

–Az orvosi ügyeleti feladatokat az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása látja el. Tavaly kaptunk egy megbízást, hogy alakítsunk ki egy ügyeleti rendszert, amely összefogná az orosházi kistérség, a dél-békési kistérség és a mezőkovácsházi kistérség ügyeleti rendszerét. – mondta Fejes Róbertné, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásának elnöke az orvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatban. Az ülésen Fejes Róbertné három javaslatot terjesztett elő az orvosi ügyeletek finanszírozásának jövő évi átalakítására. Ezt elsősorban az egészségügyi dolgozók bérnövekedésével indokolta, amely 2019-ben történhet meg. A javaslatokról most nem szavaztak a társulások, de abban egyetértettek, hogy az ügyeleti rendszer rendkívül fontos a térség számára.

Változásokra van szükség az orvosi ügyeletben (Fotó. Kecskeméti Krisztina)

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról dr. Horváth Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat aljegyezője tájékoztatta a polgármestereket. Az aljegyző elmondta, a pályázatoknak vége, a források kimerültek. Viszont érkeznek új támogatási összegek a „visszahulló forrásokból”, amelyek a sikertelen pályázatokból maradnak meg. Ez 1,2 milliárd forintot jelent, amelynek ötven százalékát a már nyertes pályázatok támogatásemelésére fordítják. Ez azért fontos, mert számos településről jelezték, hogy a pályázatok támogatási összeg nem fedezi a beruházás teljes összegét.

–A térségi összefogásnak köszönhetően le tudtuk határolni olyan kereteket, amit csak mi használhattunk fel. Az első feladatunk az volt, hogy elnyerjük a pályázatokat az óvodák, iskolák, szociális intézmények, utak felújítására. Most azzal szembesülünk, hogy a két évvel ezelőtti költségvetést nem tudjuk tartani, mert hatalmas mértékben növekedtek az építőipari árak és munkabérek. Már több pénzre van szükség, ezért született egy kormányhatározat, amely biztosítani fogja a kedvezményezettek számára a többletet. – nyilatkozta Simonka György, országgyűlési képviselő. A politikus az ülés fontosságára is kitért: –Nagyon jó, hogy a két kistérség együtt gondolkodik. Az együttműködés olyan erőt fog adni a további fejlesztéseknek, ami csak pozitív irányt vehet. Együtt fogjuk kiharcolni azokat a forrásokat, amik nekünk járnak, hiszen hosszú évekig mellőzött szerepben voltunk.

Az országgyűlési képviselő a térség fejlődéséért küzd (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása és a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása az együttes ülés végén felkérte Simonka Györgyöt, hogy a jövőben is járjon el a térség érdekében, egyeztessen a kormányzati személyekkel és az államtitkárokkal, hogy mihamarabb megvalósulhassanak a fejlesztések, többek között az orosházi és mezőkovácsházi tanuszodák, a térségi népkonyha és a szociális ellátás tekintetében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.